Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Denne uge står olien til at slå en prisrekord. Og det er en af de rekorder, mange olieselskaber frygter. Oliepriserne er nemlig på vej mod sin længste periode med prisdyk siden marts 1986.
Med denne uge er olieprisen nemlig faldet otte uger i træk. I 1986 faldt olieprisen 10 uger i træk.
Goldman Sachs-gruppen og Societe Generale SA var blandt de banker, der skruede sine prisforventninger ned denne uge. Siden i mandags er olieprisen faldet omkring 3 procent denne uge.
Samtidig forventer OPEC, der leverer cirka 40 procent af verdens råolie, en faldende efterspørgsel. I følge en rapport fra The Organization of Petroleum Exporting Countries den 15. januar i år vil efterspørgslen udgøre 28,8 millioner tønder olie i gennemsnit om dagen. Det er det laveste i 12 år. I december måned pumpede OPEC 30,2 millioner tønder råolie op om dagen.
De markante prisfald og udsigterne til faldende efterspørgsel på råolie har fået den britiske regering op af stolene. Regeringen har beordret en undersøgelse af Nordsøens olieindustri klar så hurtigt som muligt. Prisfaldene har nemlig betydet hundredevis af tabte job i Storbritannien. Især i oliebyen Aberdeen, hvor det britiske olieselskab BP holder til.
Torsdag meddelte BP sine medarbejdere, at selskabet vil skære 300 ansatte fra. Det er blot den seneste beskæring i en serie af jobsvind og lønnedskæringer i sektoren. Jobnedlæggelserne i BP og andre olieselskaber har sendt en frygtbølge gennem Aberdeen, der er centrum for Storbritanniens olie- og gassektor, som 13 procent af indbyggerne er beskæftiget i.
I følge analytikere er det voldsomme prisfald forværret af, at det er blevet vanskeligere at finde olie og gas i Nordsøen.