Længste olieprisfald siden 1986

Otte uger i træk. Så længe har man kunnet se olieprisen falde, og det er den længste periode i knap 30 år. Det har tvunget de britiske olieselskaber ud i massive fyringer.

Prisen på olie er blevet ved med at falde de seneste otte uger. Det rammer blandt andet det britiske olieselskab BP, der har været nødt til at fyre en masse medarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Buchanan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne uge står olien til at slå en prisrekord. Og det er en af de rekorder, mange olieselskaber frygter. Oliepriserne er nemlig på vej mod sin længste periode med prisdyk siden marts 1986.

Med denne uge er olieprisen nemlig faldet otte uger i træk. I 1986 faldt olieprisen 10 uger i træk.

Goldman Sachs-gruppen og Societe Generale SA var blandt de banker, der skruede sine prisforventninger ned denne uge. Siden i mandags er olieprisen faldet omkring 3 procent denne uge.

Samtidig forventer OPEC, der leverer cirka 40 procent af verdens råolie, en faldende efterspørgsel. I følge en rapport fra The Organization of Petroleum Exporting Countries den 15. januar i år vil efterspørgslen udgøre 28,8 millioner tønder olie i gennemsnit om dagen. Det er det laveste i 12 år. I december måned pumpede OPEC 30,2 millioner tønder råolie op om dagen.

De markante prisfald og udsigterne til faldende efterspørgsel på råolie har fået den britiske regering op af stolene. Regeringen har beordret en undersøgelse af Nordsøens olieindustri klar så hurtigt som muligt. Prisfaldene har nemlig betydet hundredevis af tabte job i Storbritannien. Især i oliebyen Aberdeen, hvor det britiske olieselskab BP holder til.

Torsdag meddelte BP sine medarbejdere, at selskabet vil skære 300 ansatte fra. Det er blot den seneste beskæring i en serie af jobsvind og lønnedskæringer i sektoren. Jobnedlæggelserne i BP og andre olieselskaber har sendt en frygtbølge gennem Aberdeen, der er centrum for Storbritanniens olie- og gassektor, som 13 procent af indbyggerne er beskæftiget i.

I følge analytikere er det voldsomme prisfald forværret af, at det er blevet vanskeligere at finde olie og gas i Nordsøen.