Dramatisk prisfald - er kobber det nye olie?

Kobberprisen falder onsdag morgen voldsomt, og er nu på det laveste niveau i seks år. Prisfaldet kommer efter en ny dyster analyse fra Verdensbanken.

Prisen på kobber styrtdykker onsdag formiddag.
Læs mere
Fold sammen

»Den har fået et ordentlig én på snotten - for at sige det mildt.«

Sådan siger Ole Sloth Hansen, råvareanalytiker i Saxobank om det voldsomme fald i kobberprisen onsdag morgen.

Prisen er efter få timers handel faldet med godt seks procent. Det betyder, at man nu skal betale rundt regnet 5500 amerikanske dollar for et ton kobber. Så lav har prisen ikke været siden recessionen efter finanskrisen i sommmeren 2009.

»Den har sådan set holdt sig utroligt stabil i et stykke tid. Men efter at den brød igennem prisniveuaet 6000 dollar per ton i går, så har vi haft et større kollaps i nat,« siger Ole Sloth Hansen.

Kollapset i kobberprisen var så voldsomt, at den største råvarebørs i Kina satte handlen med metallet midlertidigt i bero i nat.

Men også i løbet af ugen er kobberprisen faldet. Og den seneste deroute fik allerede tirsdag den amerikanske råvareanalytiker Andy Hecht til på sin blog at spekulere i, om kobberprisen vil falde med samme hast som olien.

»Hvis det røde metal fortsætter lavere, kan en nedadgående spiral træde i kraft, og faldet kan blive intet mindre end spektakulært,« skrev han i sit indlæg, der har overskriften: »Kobber bevæger sig - er kobber det næste olie?«.

Hos Saxobank argumenterer Ole Sloth Hansen for, at vi kan komme til at se endnu vildere udsving i kobberprisen end i oliepriserne

»Når først den bevæger sig, så har den en større volatilitet end olien,« siger han.

Det voldsomme fald natten til onsdag kommer efter, at verdensbanken netop i en ny prognose har skåret i sine forventninger for den globale vækst.

For 2015 forventer Verdensbanken nu en global vækst på tre procent, hvilket er et fald på 0,4 procentpoint i forhold til den seneste juni-prognose. Verdensbanken nævner en afmatning i kinesisk økonomi som en af årsagerne til nedjusteringen.

Kobber hører til en palette af såkaldte cykliske råvarer som olie og andre råvaremetaller, der tromler ned i øjeblikket. Men kobberprisen er særlig sårbar for udviklingen i den kinesiske økonomi.

Kina står for omkring 40 procent af den globale efterspørgsel på kobber, og har specielt haft brug for kobber i løbet af nullerne, hvor der var rigtigt meget vækst i maskinindustrien, og der blev bygget mange nye huse.

»Efterhånden som vi ser, at den kinesiske økonomi begynder at sætte sig lidt, og bevæger sig fra at være verdens fabrik til at være mere drevet af indenlandsk efterspørgsel, så er det andre metaller, der bliver efterspurgt,« siger Ole Sloth Hansen.

Og nedgangen i efterspørgslen rammer på noget nær det værst tænkelige tidspunkt, hvor der er en stor overproduktion i råvaresektoren generelt, og særligt af kobber.

Der blev nemlig investeret massivt i kobber for tre-fire år siden, da et enormt stiumulusprogram i Kina sendte prisen på metallet i vejret til over 10.000 amerikanske dollar per ton i sommeren 2010.

»Den bevægelse var med til at sætte de investeringer i søen, som gør, at vi nu her 3-4 år senere begynder at få et øget udbud på et tidspunkt, hvor efterspørgslen er faldet,« siger Ole Slot Hansen.

Et ekstra joker til fortællingen om kobberprisen er, at der tilsyneladende findes en enkelt aktør, der sidder på enorme mængder kobber, og derfor har været i stand til at holde prisen på metallet oppe i en periode.

Wall Street Journal skrev tilbage i oktober, at den engelske hedgefond Red Kite havde spekuleret voldsomt i kobber, og havde indkøbt over halvdelen af det kobber, der blev handlet på Londons råvarebørser.

»Hvis det er rigtigt, og hvis de (Red Kite, red. ) kommer i en eller anden knibe og er nødt til at reducere deres beholdninger, så kan det være med til at presse prisen yderligere,« siger Ole Sloth Hansen

Han peger på, at der er tidligere eksempler på, at det kan få betydelige konsekvenser, når en enkelt stor spiller får en dominerende position i et råvaremarked.

Det skete for et par år siden, da den britiske storspekulant Anthony Ward blev tildelt øgenavnet »Choc Finger«, fordi han sad på en meget stor del af  futuremarkedet på kakaobønner.

»Og da han så ikke fik ret i sine forudsigelser, så så vi et større kollaps i markedet. Så man kan også blive for stor,« siger Ole Sloth Hansen.