Saudikonges død giver olieprisstignigner

Usikkerhed om linjen i OPEC efter Saudi-Arabiens konges død sender olieprisen i vejret.

Saudi-Arabien har holdt OPEC i kort snor og insisteret på ikke at reducere produktionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oliepriserne ligger med en underliggende solid undertone fredag morgen.

Stigningerne satte ind efter nyheden om den saudi-arabiske kong Abdullahs død, der har skab lidt frygt for olieproduktionen i Opecs største og mest indflydelsesrige producent.

- Kong Abdullahs død vil giver stigende usikkerhed og volatilitet i oliepriserne på kort sigt. Jeg vil ikke forvente, at en ændring i politikken bliver annonceret på kort sigt, men dødsfaldet kommer på et udfordrende tidspunkt for Saudi-Arabien, siger analytiker Neil Beveridge fra Sanford C. Bernstein & Co. i Hongkong til Bloomberg.

Kongens død rejser spørgsmåltegn ved, om ustabiliteten i hele Mellemøsten vil blive intensiveret. Kong Abdullah har længe forsøgt at undertrykke oprørere i landet, og Saudi-Arabien kan blive udsat fra et stigende pres nu.

Fredag morgen ligger futuren på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, med udløb i marts i 49,50 dollar mod 48,70 dollar torsdag eftermiddag.

Den amerikanske marts WTI-oliefuture handles samtidig i 47,10 dollar mod 46,20 dollar torsdag eftermiddag.

På guldmarkedet var torsdagens lancering af de overraskende store kvantitative lempelser fra Den Europæiske Centralbank årsag til en midlertidig stigning i priserne til over 1300 dollar per ounce. Men markedet stabiliserede sig i aftenens løb, og fredag morgen koster en troy ounce guld 1297 dollar mod 1301 dollar torsdag.

På kobbermarkedet fokuseres på de fortsatte fald i aktiviteten hos industrien. Det kinesiske Purchasing Managers Index for industrisektoren landede på 49,8 i januar ifølge den endelige aflæsning udarbejdet af HSBC og Markit Economics.

Indekset var godt nok lidt bedre end ventet, men den fortsat faldende aktivitet bekymrer investorerne.

Et ton kobber koster fredag morgen 5605 dollar mod 5734 dollar torsdag.