OPEC-boss tror på snarligt stigende oliepriser

Generalsekretær i OPEC antyder, at de rekordlave oliepriser snart kan være på vej op igen. Forklaringen findes i de nuværende lave investeringer i produktionen.

Generalsekretær i Opec antyder, at de rekordlave oliepriser snart kan være på vej op igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT GILLIERON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lave oliepriser kan snart være en saga blot.

Sådan lød det mandag fra OPECs generalsekretær, Abdalla El-Badri, som på en konference i London slog fast, at de usædvanligt lave priser næppe er kommet for at blive.

»Jeg ved ikke, hvor længe de lave priser varer ved. Men jeg er sikker på, at den vil stige markant inden længe,« sagde han ifølge Financial Times.

OPEC har  sammen med flere store olieproducentertidligere advaret om, at de lave oliepriser også betyder faldende investeringer i olieproduktion. Fortsætter det, vil priserne altså dermed stige igen. Så sent som i sidste uge udtalte direktøren for det italienske energiselskab Eni, at prisen på en tønde olie kan komme helt op på 200 dollars inden året er omme, hvis energiindustrien fortsætter med at skære på investeringerne i olieproduktionen.

Prisen på råolie er faldet med 60 procent siden juni, ifølge OPEC fordi andre lande er begyndt at overproducere.

»Vi ved, at markedet er præget af for stort et udbud, men det er ikke vores skyld. Vi har holdt produktionen konstant,« sagde han ifølge Financial Times.

Saudi-Arabien og Venezuela, der er medlemmer af OPEC forsøgte i november at blive enige med andre olie-producerende lande som Mexico og Rusland om at skære i produktionen og undgå for store prisfald. Men parterne blev ikke enige og har efterfølgende beskyldt hinanden for at bruge olieproduktionen politisk.

OPEC er en organisation bestående af 12 lande, der har det til fælles, at deres økonomi påvirkes væsentligt af olieeksport. OPECs hovedformål er at sørge for stabile oliepriser. OPEC-landene råder over ca. 75 pct. af verdens oliereserver.