Stort fald i energipriserne trækker priserne ned i EU

Faldet i forbrugerpriserne i EU er større end ventet, og det bliver knebent, hvis der overhovedet kommer inflation i EU i 2015.

Foto: DANIEL ROLAND

Forbrugerpriserne i eurozonen falder. Og januar var ingen undtagelse. Foreløbige tal viser, at inflationen formentlig faldt med 0,6 pct. i årets første måned i forhold til den tilsvarende måned i 2014.

- Det er et nyt lavpunkt, og det skyldes især et stort fald i energipriserne, siger cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen i en kommentar.

- Der er umiddelbart ingen grund til at vente, at inflationen står over for en stigning over de kommende måneder, selvom euroen er blevet svækket og den importerede inflation derfor stiger. Det skyldes, at ikke mindst olieprisen i mange måneder frem vil ligge meget lavere end i den tilsvarende måned i 2014, siger cheføkonomen.

Lisette Rosenbeck, økonom i Nykredit, siger, at olieprisen opgjort i euro er faldet med godt 35 pct. siden begyndelsen af november.

- Vi forventer, at inflationen vil forblive i negativt territorium i de kommende måneder og så længe olieprisen forbliver på det nuværende lave niveau. For 2015 forventer vi en inflation på 0,1 pct., vurderer hun i en kommentar til de første estimat over udviklingen fra EU's statistikbureau, Eurostat.

I Nordea siger Helge J. Pedersen, at opkøbsprogrammet fra Den Europæiske Centralbank, ECB, kommer belejligt.

- Der er især grund til at vente, at programmet vil lægge et yderligere nedadgående pres på euroen, så den importerede inflation umiddelbart stiger. På sigt vil den svagere euro også øge konkurrenceevnen og dermed den økonomiske aktivitet i euroområdet. Det vil yderligere bringe inflationen tættere på målsætningen, som er på cirka 2 pct., siger han.

Faldet på de 0,6 pct. var uventet, da konsensus ifølge Bloomberg News var et fald på 0,5 pct. mod et fald på 0,2 pct. måneden for.