Vestas-top måtte lægge øre til skarp kritik på generalforsamling

Et belgisk selskab, der repræsenterer over 50 nuværende og tidligere aktionærer, kritiserede Vestas i skarpe vendinger fra talerstolen på generalforsamlingen i Aarhus.

Onsdag afviklede Vestas deres årlige generalforsamling i Musikhuset i Aarhus. Anders Runevad (tv) Group President & CEO og bestyrelsesformand Bert Nordberg (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag var flere hundrede Vestas-aktionærer samlet i Musikhuset i Aarhus til vindmøllegigantens årlige generalforsamling.

CEO Anders Runevads glade budskaber om rekordresultater og bugnede ordrebøger fik dog ikke lov til at stå alene.

Erik Bomans fra det belgiske selskab Deminor benyttede nemlig Vestas’ generalforsamling til at kritisere Vestas-ledelsen. Deminor repræsenterer over 50 nuværende og tidligere investorer i en retssag tidligere medlemmer af Vestas’ ledelse deriblandt Ditlev Engel.

Investorerne og Deminor hævder, at Vestas ikke har informeret offentligheden ordentligt om, at selskabet med stor risiko har finansieret en række projektselskaber, der har købt vindmøller, med det formål at nedbringe Vestas lagre.

Erik Bomans, der er partner i Deminor tilkendegjorde fra talerstolen, at Vestas, der ønsker at være førende inden for grøn industri, bør sætte et godt eksempel inden for forvaltning, etik samt kommunikation til aktionærerne. Til generalforsamlingen havde han medbragt 19 kritiske spørgsmål.

De blev ikke dog ikke besvaret hver for sig. I stedet læste dirigenten en forberedt erklæring op, der sagde, at Vestas’ finansiering af projekter har været regnskabsmæssigt korrekt behandlet, og at man i øvrigt ikke ønsker, at kommentere på verserende retssager.

Flere andre institutionelle investorer gik ligeledes på talerstolen, og nogle af dem benyttede lejligheden til, at stille spørgsmål til ledelsen, om de seneste dages historier i medierne.

CEO Anders Runevad svarede, at de omtalte finansieringer, har udgjort en marginal del af Vestas’ omsætning, og at risikoen derfor har været derefter. Han sagde desuden, at Vestas opererer i et ekstremt konkurrencepræget marked, og hvis der i visse tilfælde er mulighed for i korte perioder allerede at gå ind i projekter ved finansieringen, så kunne han ikke se noget problem i det. Det er dog ikke et udtryk for en ændring i Vestas overordnede strategi, der fortsat ikke handler om at eje vindmølleparker, sagde han.

Grundlæggende ville han dog hellere tale om helt andre emner.

”Husk,” sagde han, ”bag alt det her støj har det faktisk været det bedste år nogensinde” og modtog store klapsalver fra aktionærerne efter sin beretning.