Vestas ordrebog er spækket, men de drømmer om mere politisk medvind

Vestas har leveret et kvartalsregnskab, der ramte marginalt over det forventede niveau. Den globale efterspørgsel på vindenergi har gjort, at selskabets ordrebog er spækket med bestillinger på nye møller. Selskabets finansdirektør afviser, at de mange ordrer kan føre til forsinkelser. Der er udsigt til et fornuftigt andet halvår, men på direktionsgangen håber de på oprustning af klimaambitionerne.

Kapitalmarkedsdag hos Vestas Wind Systems' hovedkvarter i Aarhus: Her taler Marika Fredriksson, Executive Vice President & CFO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vestas har leveret et regnskab for første kvartal. Her landede omsætningen på 1.713 millioner euro, en stigning på to procent – marginalt over det forventede niveau – lig sidste år i samme periode.

Men deres ordrebog er stopfuld af bestillinger for 13,3 milliarder euro foruden serviceaftaler for 15 milliarder euro. Samlet løber det op i over 210 milliarder kroner i fremtidig indtjening. Det er en vækst i ordrebeholdningen på 31 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

»Med den ordrebog vi har, er aktiviteten vældig sikker. Vi har samme aktivitetsniveau i det første halvår som året før, til gengæld har vi mange aktiviteter i det kommende halvår med både leverancer og serviceaftaler,« siger Marika Fredriksson, finansdirektør i Vestas.

Vestas forventer ikke, at de mange ordrer, selskabet skal levere på senere på året, hverken kommer til at få indflydelse på Vestas' evne til at levere til tiden eller dets muligheder for at tage imod nye ordrer. Flaskehalsproblemer er derfor ifølge Marika Fredriksson ikke noget, som kunderne, Vestas eller selskabets aktionærer behøver bekymre sig om.

»Når vi tager ordrer ind, er de altid faste og forpligtende for både os og kunderne. Vi tager ikke ordrer ind, som vi ikke kan levere på. Der kan være en smule usikkerhed omkring råvarepriser og tariffer, der som bekendt kan blæse som vind og vejr. Men selv om en stor del af vores ordrer kom ind i 2017, da priserne var en del lavere, kan vi fortsat producere og levere til de alle projekter, der er planlagt det næste halve år,« siger Marika Fredriksson.

Et håb om politisk medvind

De politiske spåkoner proklamerede samstemmigt, at klima bliver en af de altdominerende dagsordner i valgkampen. I den grønne energisektor håber de naturligvis på øget politisk medvind til grøn omstilling, selv om »Danmark allerede er langt foran mange andre steder i verden«.

»Vi håber naturligvis på, at man tager klimaforandringerne seriøst. Det er derfor, vi er i den branche, vi er. Det vil både gavne miljøet og vores forretning, hvis klimaforandringerne for alvor kom på dagsordenen. Men Danmark er jo kun en mindre del af vores samlede forretning,« siger Marika Fredriksson.

Finansdirektøren mener, at vindmøller suverænt er den mest konkurrencedygtige form for vedvarende energi, fordi de kan installeres hurtigere end andre industrier:

»Vindmøller har fremgang på mange forskellige markeder. Vi tror fortsat på fremgang, for hvor andre kilder til vedvarende energi kan tage flere år både at producere og installere, kan vi levere en mølle på 12 til 18 måneder. Så på det punkt er vindmøller en meget konkurrencedygtig energiform,« siger Marika Fredriksson.