New York lancerer auktion for vedvarende energi - havvind kan byde ind

Den amerikanske stat New York har skudt den tredje runde af et omfattende udbud af vedvarende energiprojekter i gang.

Den danske energikoncern Ørsted har det seneste år konkurreret med en række selskaber om at vinde retten til at opføre havvindmølleparker ud for den amerikanske vestkyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

De seneste år er buddene kommet fra udviklere af solenergi og landvind, men denne gang kan der potentielt også være udviklere af havvind, som danske Ørsted satser på at være med til brede ud i USA, blandt tilbudsgiverne.

New Yorks energiudviklingsmyndighed, Nyserda, forventer dog ikke, at det vil vælte ind med bud fra udviklere af havvind i denne runde, på trods af at en lang række energikoncerner og udviklere har besluttet at satse på at opføre og udvikle havvind i landet.

»Mens det er muligt for en udvikler af havvind at byde ind i udbudsrunden, der blev annonceret tirsdag, er det ikke et sandsynligt udfald, da staten New York har sat gang i et separat havvindprogram og udbudsrunder på grund af havvinds unikke økonomi og fordele«, oplyser Nyserda i en mail til Ritzau Finans.

I en pressemeddelelse tirsdag oplyste staten, at den venter, at udbudsrunden vil kunne resultere i støtte til projekter, der kan generere 1,5 mio. megawatt-timer (mWh) vedvarende energi om året, hvilket vil kunne dække strømforbruget i 200.000 hjem.

»For tredje år i træk fortsætter New York med at sætte et godt eksempel, når det kommer til at videreudvikle vedvarende energiprojekter i stor skala, som vil skabe markant økonomisk vækst og velbetalte job i staten,« lød det fra New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, i en pressemeddelelse tirsdag.

ØRSTED OG CIP HAR TIDLIGERE BUDT IND I NEW YORK

Den danske energikoncern Ørsted har det seneste år konkurreret med en række selskaber om at vinde retten til at opføre havvindmølleparker ud for den amerikanske vestkyst.

Ørsted har flere gange udråbt det amerikanske marked til at være en attraktiv vækstmulighed, og i løbet af det seneste år har selskabet deltaget i flere udbudsrunder for havvind i USA. I de første runder måtte Ørsted gå tomhændet hjem, men det ændrede sig efter opkøbet af en amerikansk konkurrent.

I slutningen af december blev Ørsted valgt som foretrukken tilbudsgiver på en havvindmøllepark i Connecticut, og tidligere på året købte selskabet netop rivalen Deepwater Wind, som allerede havde vundet udbudsrunder i Rhode Island og Connecticut.

I november sidste år lancerede New York også sin første udbudsrunde for havvind, og her kan udviklerne vinde retten til at opføre havvindprojekter med en kapacitet på i alt 800 megawatt.

Her har Ørsted sammen med den amerikanske partner Eversource afgivet tre forskellige bud, og det samme har den danske konkurrent Copenhagen Infrastructure Partners sammen med partneren Avangrid Renewables.

Derudover har Shell i samarbejde med franske EDF Renewables også budt sig til i udbudsrunden, og det samme har oliekæmpen Equinor, der tidligere var kendt som Statoil.

Staten New York oplyser, at den venter at annoncere vinderen af runden »i løbet af foråret 2019«.

Ørsted fik også i oktober sidste år Lincoln Clean Energy, der udvikler, ejer og driver landvindmølleparker i USA, ind i folden, og derudover er den danske vindmølleproducent Vestas også godt repræsenteret inden for landvind i USA.

/ritzau/FINANS