Uret tikker for Nokia

Mobilgiganten skal nå at sælge 27 millioner Lumia-telefoner i år, hvis fremtiden skal sikres.

Trods omfattende markedsføring og fine anmeldelser sælger Nokias nye Lumia-telefoner ikke godt nok. Foto: Markku Ulander, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uret tikker for den pressede, finske mobilgigant Nokia, som torsdag fremlagde et underskud på næsten ti milliarder kroner for årets første tre måneder, men det er ikke nødvendigvis slut endnu.

»Det er for tidligt at afskrive Nokia. Nokia er stadig midt i sin overgangsfase til Windows Phone, men man har ikke den luksus at have tid. De næste seks måneder bliver kritiske for selskabets langsigtede fremtid. Lumia 610-telefonen skal blive en succes, og Nokia skal levere nogle hitprodukter inden jul,« siger analytiker Peter Cunningham fra analysefirmaet Canalys, der følger mobilmarkedet tæt.

To mio. Lumia-telefoner solgt

Nokias topchef siden september 2010, den tidligere canadiske Microsoft-direktør Stephen Elop, satser Nokias fremtid fuldt og helt på Microsoft-softwaren Windows Phone, som serien af Lumia-telefoner - som der i øjeblikket er fire af - skal bringe ud i verden.

Men Nokia solgte i første kvartal kun lige over to millioner Lumia-telefoner. Til sammenligning ventes Apple at have solgt 31 millioner iPhone-telefoner og Samsung 37 millioner smartphonetelefoner, langt de fleste med Googles Android-styresystem på.

Ifølge en sammentælling, som Reuters har foretaget blandt flere analytikere, skal Nokia nå op på at sælge 27 millioner Lumia-telefoner i år, 55 millioner i 2013 og 94 millioner i 2014.

Symbian-salget styrtdykker

Annonceringen i februar 2011 af Nokias nye fokus har fået salget af Nokias smartphonetelefoner med Symbian-softwaren til at styrtdykke.

Windows Phone, som i sin nye udgave kun er halvandet år gammel, kan endnu kun mønstre omkring 80.000 småprogrammer/apps, hvor Apple- og Android-verdenerne hver især byder på hundredtusinder af både gratis og betalte småprogrammer.