Gigantisk underskud i Nokia

Nokias mobilsalg falder med 12 millioner styk, og den pressede gigant har på tre måneder fået et underskud på næsten 10 milliarder kroner.

Nokias topchef, Stephen Elop, er hårdt presset af et dårligt salg. Arkivfoto:Soo Hoo Zheyang, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokias nedtur fortsætter for fuld styrke.

Den pressede, finske mobilgigant fremlagde ved middagstid torsdag et resultat for januar-marts, som igen viser faldende salg med en tilbagegang på 29 procent i forhold til for et år siden og et gigantisk underskud på 1,34 milliarder euro (9,96 milliarder kroner).

Antallet af solgte mobiltelefoner er faldet godt 12 millioner styk. Nokia solgte i 1. kvartal 2012 70,8 millioner telefoner mod 84,3 millioner i 2011. Af dem er de 11,9 millioner smartphonetelefoner, resten er mindre avancerede modeller.

Det får Nokia til at fremskynde et planlagt spareprogram, som indtil videre skal skære over en milliard euro af de årlige omkostninger i 2013 sammenholdt med 2010. Nokia vil snarest uddybe, hvordan og i hvilket omfang der skal spares.

Siden Stephen Elop tiltrådte som Nokia-topchef i september 2010 er Nokia blevet 60 procent mindre værd - kun overgået af faldet på hele 80 procent i værdi, siden Apple i begyndelsen af 2007 meddelte, at nu kom den første iPhone-telefon.

Samsung har overhalet Nokia

I år er Nokia for første gang nogen sinde blevet overhalet af sydkoreanske Samsung som den sammenlagt største mobilproducent i verden. Samsung slog Nokia af pinden på det vigtige smartphonemarked i efteråret 2011.

»Vi navigerer gennem en betydelig overgangsperiode i et branchemiljø, som er under konstant og hurtig forandring. Gennem det seneste år har vi gjort fremskridt med vor nye strategi, men vi står over for konkurrencemæssige udfordringer, der er større end forventet,« siger Stephen Elop i en kommentar til de nedslående tal, som Nokia allerede varslede om i sidste uge.

Her forlød det, at Nokia-ledelsen forventer, at fortrædelighederne fortsætter frem til foreløbig sommerferien.

»B&O-syndromet«

Nokia har lidt under »B&O-syndromet«: tingene kom, men det tog alt for lang tid, og markedet havde i mellemtiden udviklet sig langt videre.

Nokia så ikke bomben komme, da Apples første iPhone kom på hylderne i 2007 og totalt ændrede mobilmarkedet. Apple tromlede derudaf, Google fulgte efter med sit Android-styresystem, og Nokia sad lamslået tilbage og brugte rigtigt lang tid på at komme sig.

Først i begyndelsen af 2011 - og symptomatisk var den forsinket - kom N8-modellen, som høstede stor anerkendelse. Den nye topmodel, N9, blev lanceret i juni 2011. Men fire måneder forinden havde Stephen Elop skrottet Nokias hidtidige strategi og dermed også den nye stjerne på himmelen, styresystemet MeeGo, som Nokia udviklede i samarbejde med chipgiganten Intel, for at satse fuldt og helt på Microsofts software Windows Phone.

Det sendte samtidig signalet om, at Nokias store succes med Symbian-softwaren var på vej til de evige mobilmarker, og salget af Nokias kerneprodukter begyndte at styrtdykke, uden at Nokia havde andre ting på hylderne.

Først omkring årsskiftet var Nokia klar med den første Windows Phone-telefon i Lumia-serien, som indtil videre består af fire telefoner.

Windows Phone-telefoner sælger ikke godt nok

Salget af Lumia-telefonerne er lunkent.

»De faktiske salgsresultater har været blandede. Vi overgik forventningerne på markeder som USA, mens det at få gang i salget på visse markeder, heriblandt Storbritannien, har været mere udfordrende,« lyder Stephen Elops kommentar, som samtidig presses af faldende priser.

Det tvinger Nokia til at fortsætte med sine storsælgende Serie 40-mobiltelefoner og Symbian-telefoner.

»Vi har tiltro til vor strategi og fokuserer på at levere her og nu på kort sigt og på at skabe værdi for vore aktionærer på lang sigt,« siger Nokia-topchefen.

Også mobiludstyrsproducenten Nokia Siemens Networks, som Nokia ejer halvdelen af, går tilbage. Driftsresultatet er på et år vokset fra -142 millioner euro til lige omkring en milliard euro. Nokia Siemens Networks fik i september 2011 TDCs tidligere koncernfinansdirektør Jesper Ovesen som ny bestyrelsesformand.

(Fejl i angivelse af antal solgte mobiltelefoner i begyndelsen af artiklen er rettet kl. 13.50)