UBS-aftale forgyldte Clinton-familien

I 2009 indgik daværende udenrigsminister og nuværende præsidentkandidat Hillary Clinton forlig med den schweiziske storbank UBS om udlevering af amerikanske navne på bankkunder med hemmelige konti i Schweiz. Siden da er båndet mellem UBS og Clinton-familien styrket i bemærkelsesværdig grad.

Foto: JUSTIN LANE. Hillary Clinton krævede oprindeligt, at UBS udleverede 52.000 navne, men da banken ikke var interesseret i at overtræde schweiziske fortrolighedslove, slap den med at overdrage navne på 4450 suspekte klienter - blot en brøkdel af det oprindelige krav.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Wall Street Journal.

Hillary Clinton krævede oprindeligt, at UBS udleverede 52.000 navne, men da banken ikke var interesseret i at overtræde schweiziske fortrolighedslove, slap den med at overdrage navne på 4450 suspekte klienter - blot en brøkdel af det oprindelige krav.

Fra da af blev Clinton-familien langt mere involveret i den schweiziske bank. Selvom der ikke er nogen direkte forbindelse, sætter flere parter nu spørgsmålstegn ved, at UBS' donationer til The Clinton Foundation, som er Clinton-familiens velgørenhedsorganisation, steg fra 60.000 dollar i 2008 til samlet 600.000 dollar ved udgangen af 2014.

- De (Clinton-familien, red) har opført sig på en måde, der får folk til at stille spørgsmål. Hvordan kan disse handlinger mon berettiges, spørger Lawrence Lessing, der er professor i jura på Harvard University over for Wall Street Journal.

UBS sluttede sig endvidere til velgørenhedsorganisationen i forbindelse med dens lancering af et iværksætter- og låneprogram, hvor banken samlet lånte 32 mio. dollar ud.

Derudover betalte UBS den tidligere præsident Bill Clinton 1,5 mio. dollar for at deltage i en række interviews med bankens topledelse.

Mens UBS topper den officielle liste over Bill Clintons indtægtskilder fra erhvervslivet mellem 2001 og 2014, figurerer danske Novo Nordisk på 11. pladsen med betalinger for 650.000 dollar, svarende til 4,4 mio. kr., i samme periode.