Milliardbøder til storbanker for fusk med valuta og renter

Seks af verdens største banker, herunder Barclays, JPMorgan og Citigroup, er blevet idømt bøder for mere end 38 milliarder kr.

Barclays er blandt de banker, som i går blev idømt en kæmpebøde for blandt andet at have fusket med valutakurserne. Arkivfoto: Carl Court
Læs mere
Fold sammen

Seks af verdens største og mest velkendte banker har fået rekordstore bøder på i alt 5,7 milliarder dollar svarende til over 38 mia. kr. for fusk med valuta og renter. Bøderegnen er anden bølge af straffeforanstaltninger over for banker, som har manipuleret med valutamarkederne. I november 2014 blev seks banker idømt samlet 2,6 mia. dollar i bøder. Bøderne betales til en række forskellige myndigheder i USA og Storbritannien, herunder den amerikanske nationalbank (FED) og justitsministerium og det britiske finanstilsyn.

Bøderegnen er resultatet af en stribe sager kørt af det amerikanske Department of Justice mod Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup og JPMorgan, som har erklæret sig skyldige, og mod schweiziske UBS, som fik immunitet, fordi banken som den første rapporterede om lovovertrædelserne. UBS fik dog en bøde for at manipulere med Libor-renten. Bank of America fik ligeledes bøde uden at erklære sig skyldig.

»Bøderne er af passende størrelse, og de tjener til at afskrække konkurrenter fra at jage profit uden hensyn til lovgivningen eller samfundet,« sagde den amerikanske justitsminister, Loretta Lynch, da nyheden om kæmpebøderne blev offentliggjort i går.Internationale medier bedømmer bøderne som særligt pinlige for bankerne, fordi de kommer hurtigt efter, at bankerne har betalt milliarder af dollar i forbindelse med anklager for at manipulere med interbankrenterne. Spørgsmålet er blevet rejst, om bankerne overhovedet har lært noget som helst af den tidligere skandale.

»Chat room« for medlemmer

Ifølge det amerikanske justitsministerium har bankernes valutahandlere, som kaldte sig selv medlemmer af »The Cartel«, fra december 2007 til januar 2013 anvendt et eksklusivt »chat room« og kodesprog til at manipulere med valutakurser. Britiske og amerikanske myndigheder har offentliggjort udskrifter fra valutahandlernes chat- rooms, hvor de forsøgte at manipulere med kurser og snyde kunderne. En valutahandler sagde: »If you ain’t cheating, you ain’t trying« – på dansk noget i retning af »hvis man ikke snyder, prøver man ikke«.

For at blive medlem af chatrummet »The Cartel« skulle man inviteres ind. En Barclays-handler var desperat for at komme ind, da han fik ansvaret for bankens handel med euro i 2011. Efter diskussioner om, hvorvidt han ville »add value«, blev han inviteret på prøve i en måned, men blev advaret: »Mess this up and sleep with one eye open at night« – »Hvis du laver rod i det, så skal du ikke vide dig sikker«.

Valutahandlerne brugte forskellige strategier til at manipulere kurserne. En metode kendt som »building ammo« gik ud på, at en handler opbyggede en stor position inden for en valuta for så at sælge ud på én gang for at flytte kursen.

En anden strategi var at presse lokale valutahandlere ud. Eksempelvis konspirerede (traderne) i amerikanske dollar over for brasilianske realer om at boykotte lokale valutahandlere. En trader fra RoyalBank of Canada skrev:

»Er alle med på, at vi ikke accepterer lokale mæglere?« Hvortil en valutahandler fra Barclays svarede: »Ja, jo mindre konkurrence, jo bedre.«