To opdaterede iPhones og hidtil største iPad fra Apple

Apple håber at vinde brugerne tilbage med en ny kæmpe iPad og opdaterer samtidig sin TV-boks, Apple TV, og er klar med to iPhone 6S-telefoner.

Apple-topchef Tim Cook foran et billede af de nye iPhone 6S og iPhone 6S Plus, der har samme mål som sidste års modeller. Foto: Monica Davey, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MONICA DAVEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven på massevis af produktlanceringer fra konkurrenterne på Europas største forbrugerelektronikmesse i Berlin ruller Apple sig nu ud på hele paletten og overtager projektørlyset for en periode - dog uden de helt store overraskelser.

På årsdagen for sidste års præsentation kommer nu to nye iPhone-telefoner, den hidtil største iPad og en opdateret udgave af TV-boksen Apple TV, som onsdag aften dansk tid blev vist frem af Apples topchef, Tim Cook, foran en fyldt sal i San Francisco på den amerikanske vestkyst.

Pres på for at få succes

iPhone 6S og iPhone 6S Plus er lige så store som forgængerne fra sidste år, 4,7 og 5,5 tommer. Tim Cook lagde ikke fingrene imellem i sin lovprisning af de nye telefoner, som er udstyret med Force Touch-teknologi, hvor kraften af ens tryk giver forskellige funktioner, ligesom på Apples smartur, Watch - Apple kalder den dog nu »3D Touch«:

»Alt er ændret. De er de mest avancerede iPhones til dato og de mest avancerede smartphones i verden,« sagde han.

iPhone 6S vil - med tilskud fra mobilselskaberne i USA, som har ret til at binde kunderne i to år - koste fra 199 dollars, iPhone 6S Plus fra 299 dollars fra 25. september, dog ikke Danmark, og de tidligere modeller sættes ned i pris.

iPhone-salget skal da også blive en succes, for to tredjedele af Apples indtjening - 63 procent i 2. kvartal 2015 - kommer i dag fra iPhone-salget, hvorimod salget af iPads gennem mere end halvandet år er gået tilbage kvartal for kvartal. Den dag, Apple derfor ikke længere formår at begejstre folk til at købe den nyeste telefon, er der ikke andet at hente indtjening på. Apple har dog lige nu en kontantbeholdning på over 200 milliarder dollars i pengekassen, formentlig verdens største, så selv et enkelt dårligt kvartal vælter ikke læsset.

Kæmpe iPad - nu med pen

Lanceringerne kommer op til den vigtige julehandel, hvor elektronikproducenter traditionelt henter op mod en tredjedel af hele årets omsætning.

De to 6S-telefoner kan - som konkurrenterne - optage i ultra-HD-kvalitet med kameraet, hvis opløsning er på 12 megapixler. Styresystemet i både iPhone og iPad bliver opdateret til iOS 9, hvor man bl.a. vil kunne blokere for reklamer og får programmet News, der indsamler nyheder fra mange mediekilder. Og Apple lancerer et program, som kan hjælpe brugere af konkurrerende Android-telefoner med at flytte alle deres data til en iPhone - ganske som Android-verdenen længe har hjulpet Apple-brugere væk fra Apple.

Den nye iPad Pro, som vil kunne købes fra november til priser fra 5.300 kroner (799 dollars), har en 12,9 tommer stor skærm, altså som en normal PC, så man får skærmtastatur i naturlig størrelse. Den er lige så bred, som forgængeren fra sidste år, iPad Air 2, er høj og har en skærmopløsning på 2.732 x 2.048 pixler svarende til 5,6 megapixler. Indeni sidder - ligesom i de to iPhone-telefoner - den nye A9-processor, som er 1,8 gange hurtigere end iPad Air 2, og der er to højttalere i toppen og to i bunden. iPad Pro er 6,9 mm tyk og vil kunne betjenes med et nyt tastatur, der ligesom selve størrelsen på iPad Pro ligner Microsofts Surface Pro-tavlecomputer, samt en digital pen til 660 kroner (99 dollars), som kendes fra mange konkurrenter, og som Apple ellers hidtil har forsvoret, at nogen kunne få brug for. Microsoft selv fik lov til fra scenen at præsentere sin nye Office-pakke, som kan bruge den nye pen.

Apple lover 10 timers batteritid.

Opdateret TV-boks

Salget af iPads er gennem mere end halvandet år gået tilbage kvartal for kvartal, mens bl.a. Microsoft har haft god succes med sine Surface-modeller, trods de høje priser.

I Danmark kommer 43 procent af alle solgte tavle-PCer fra Apple, mens nærmeste konkurrent, sydkoreanske Samsung, der er verdens største mobilproducent, leverer 18 procent, viser tal fra analysehuset IDC.

Apple Watch, som blev lanceret for et år siden, kommer i endnu et par farver og med ekstra urremme, styresystemet opdateres til Watch OS 2 fra 16. september, og der er nye applikationer men ingen nye modeller. Stort set alle Apples konkurrenter har på IFA-messen i Berlin netop præsenteret nye udgaver af deres smarture.

Apples TV-boks, Apple TV, er også blevet opdateret, er vokset 10 mm og har fået nyt softwaredesign. Fra en ny fjernbetjening med indbygget pegeplade kan man også trykke på en knap og styre boksen med talekommandoer gennem Siri-programmet. En egentlig film- og TV-tjeneste som konkurrent til Netflix ventes senere, og Apple planlægger ligesom Netflix selv at producere film og serier. Men Apple TV har nu fået sin egen App Store, ligesom iPhone og iPad har, med f.eks. fitness- og børneapps samt sportsspil. Alt styres af et nyt styresystem, tvOS. Apple TV vil koste 1.000 kroner (149 dollars) fra oktober.

De fleste vil mene, at de er godt dækket ind med en smartphone og en tablet, men nu går producenterne hårdt ind i kampen for at sælge os forbrugere de såkaldte ”phablets”: