Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er juleaften før tid, når pakke på pakke i disse dage åbnes på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i den tyske hovedstad og dermed afslører, hvad vi gerne skulle skrive på ønskesedlen til jul.
Netop julesalget er enormt for elektronikproducenter, som typisk henter op mod 30 procent af årets omsætning i månederne op til jul. Derfor skal varesortimentet være i top. PC-giganten Lenovo har således bebudet sin største produktlancering i år, mens Huawei »skubber grænserne for teknologi og innovation«.
Officielt åbner IFA først fredag, men onsdag og torsdag har teknologigiganterne taget papiret af deres medbragte pakker. Og de byder på lidt af hvert – mest det velkendte med en ekstra drejning og lidt bedre specifikationer end forgængeren, men (endnu) intet revolutionerende nyt.
Mobiliseringen fortsætter
Telefoner er stadig et stort slagnummer. Sony er således klar med Z5 og Z5 Compact i den roste Xperia-serie, og Xperia Z5 Premium har nu en ultra-HD-skærm, verdens første på en telefon, som kan vise de ultra-HD-optagelser, som mobilkameraerne i et års tid har kunnet filme i. Acer stiller for eksempel med de første Windows 10-telefoner, men Microsoft har ikke selv nye mobile flagskibe med i rejsekufferten.
Topchef Satya Nadella har neddroslet Microsofts mobilsatsning og nedskrev stort set købet af Nokia med samme milliardbeløb, som Microsoft betalte i 2014. I stedet ventes Microsoft senere i september at lancere Windows 10 til mobiltelefoner og samtidig være klar med op mod fem nye Lumia-toptelefoner. Windows 10 kom i juli til PCer og tavle-PCer, hvilket kan ses på messestandene, hvor PC-producenterne håber på en ny optur, mens Windows 10 breder sig.
På samme måde gemmer Apple sine våben til 9. september, hvor den nye iPhone 6S og en opdateret Apple TV-boks ventes præsenteret i USA.
Samsung, verdens største mobilproducent, tog af samme grund forskud på sin efterårslancering ved allerede midt i august at præsentere sin nye Galaxy S6 Edge Plus- og Galaxy Note 5-telefoner. Den sydkoreanske gigant har stadig masser at vise frem inden for telefoner, smarture og TV.
Urene kan klare sig alene
Smarturene udvikler sig fortsat hos alle og slipper tøjlerne til telefonen, så flere får eget SIM-kort og kan klare sig alene, og designet ligner langt mere et klassisk, rundt armbåndsur. De nyeste ure med Android Wear kan nu også bruges sammen med en iPhone fra Apple og kombinerer dermed de to mobilverdener.
Billedkvalitet er også i fokus. Her breder ultra-HD-skærmkvaliteten sig fra fjernsynet til videokameraer og mobiltelefoner, samtidig med at de superskarpe – og stadig dyre – OLED-TV-skærme bliver flere og priserne mere overkommelige.
Bedre billeder – lækrere lyd
I år skal også danskerne lære begrebet HDR at kende, high dynamic range, som forstærker farvegengivelsen på TV-skærme og mobilkameraer med rigere toner og større intensitet og kontrast i farver og lys. Nogen synes, at den er »for meget«, andre begejstres.
På TV-fronten fortsætter den nye kamp mellem ikke blot teknisk stadig forbedrede skærme, men også mellem de mange styresystemer, som smart-TVet anvender, for eksempel LGs WebOS, Samsungs Tizen, Philips’ og Sonys Android og Panasonics Firefox OS.
Som i mobilverdenen skal vi tage TVets økosystem med forskellige internettilkoblede apps med i overvejelserne, når vi vælger næste model. Bedre lyd fra eksterne højttalere vægtes stadig højere, uanset om det er en lydbar under fjernsynet, et par højttalere på gulvet eller et helt biografanlæg placeret i hele stuen. Lydanlæggene skal også løfte musikoplevelsen – og så skal det hele stadig helst kobles trådløst sammen, så man kan styre det fra en computer, tavle-PC eller mobiltelefon.
Også kravene til hovedtelefoners lydkvalitet vokser, og vi vil gerne betale – lidt – ekstra for at undgå dåse- og paplyd.
Også husholdningsapparater i køkken og bryggers skal kobles på og gøres smarte.
»Nu er det smarte hjem kommet, og vi ved, at det hele kan lade sig gøre, men gider vi at styre køleskabet og vaskemaskinen fra iPaden i sengen? Producenterne kan lave hvad som helst, som er smart og tilkoblet. Spørgsmålet er, hvad vi egentlig vil bruge det til. Jeg håber, at vi alle kommer klogere hjem fra Berlin og kan begynde at give svarene,« siger Henrik Egede, direktør i brancheforeningen Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA).
Teknologien skal nu hjælpe os med at minimere madspildet ved at minde os om, hvad der er i køleskabet og fryseren. Samtidig kommer der flere, smartdesignede produkter til små husholdninger, fordi 40 procent lever som singler og derfor ikke har brug for så stort udstyr. Også flere husholdningsrobotter er på vej.
»I juli oplevede vi i denne del af branchen den højeste vækst i salget siden krisen i 2008. Hver syvende dansker går hele tiden og overvejer en ny hvidevare, og væksten er på fire-fem procent på årsbasis, nok fordi der er kommet mere gang i boligmarkedet. Så vi møder ind til IFA i god form herfra,« konstaterer Henrik Egede.
Berlingske dækker IFA på www.b.dk/tech, www.business.dk/digital og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).