Tilsyn magtesløs over for FIH-lækage

Hverken Finanstilsynet eller Finansrådet kan gribe ind i sagen om Kaupthings hemmelige kundeoplysninger, der blev lækket igår.

Foto: Scanpix
Finanstilsynet kan intet stille op over for hjemmesiden wikileaks.orgs offentliggørelse af Kaupthings kreditbog. Lækagen omfatter blandt andet hemmelige oplysninger om danske FIH Erhvervsbank.

"Det er i strid med alle regler - også de islandske, og jeg kan ikke mindes , at der er sket noget lignende før og slet ikke i samme omfang. Men vi kan ikke rigtigt gøre noget, når der kommer sådan en lækage," siger vicedirektøren i Finanstilsynet Flemming Nytoft Rasmussen, ifølge Børsen.

Dybt ulovligt
Lækagen er en overtrædelse af reglerne for bankhemmelighed i både Danmark og Island, hvor det er forbudt at offentliggøre konkrete kundeoplysninger. Alligevel står Finanstilsynet magtesløs over for lækket, og det er i første omgang op til Kaupthing, der ejes af den islandske stat, at få trukket de lækkede oplsyninger tilbage.

Heller ikke bankernes brancheorganisation Finansrådet har i sinde at gribe ind.

"Men generelt synes vi, det er et stort problem, hvis kreditbøger lækkes," siger underdirektør Susanne Dolberg til Børsen.

Hun påpeger, at de danske regler balancerer hensynet mellem bankhemmelighed og offentlighedens krav på at vide, hvad der er foregået i sager om krakkede banker.

Skandaløst
Henning Kruse Petersen, der er formand for det statslige afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, har til opgave at rydde op efter kollapsede banker som Roskilde Bank og Fionia Bank. Han kalder det skandaløst, at Kaupthings kreditbog er lækket. Der kan dog ikke stilles garantier for, at den slags lækager forhindres, erkender han:

"Der kan jo være brådne kar overalt. Men vi har ikke været udsat for noget, der bare kommer i nærheden af det. Det er en ulykkelig situation," siger Henning Kruse Petersen ifølge Børsen.