Tag-selv-bord for islandske rigmænd

Kreditbogen i Kaupthing Bank, der bl.a. ejer danske FIH, er blevet lækket. Den dokumenterer enorme lån til nærtstående parter uden sikkerhed, samt store lån til køb af Kaupthing-aktier. Islandske politikere og iagttagere er rystede.

En af Kaupthing Banks kunder er Jon Asgeir Johannesson, som ejede Magasin. Nu viser interne papirer fra banken, at mange kunder fik lov til at låne uden at stille garanti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Island er i chok over udlånsbogen i Kaupthing, der inden krakket var Islands største bank, og som herhjemme ejer Danmarks femtestørste bank, FIH Erhvervsbank.

Listen er blevet lækket på Internettet af en anonym og formentlig højt placeret insider, og den indeholder fortrolige oplysninger om alle kunder med lån over 45 mio. euro, svarende til ca. 335 mio. kr.

Opgørelsen over bankens risikovurdering af 205 storkunder blev brugt på et bestyrelsesmøde sidst i september – kort tid før banken krakkede. Listen viser, at de største lån blev givet til bankens egne storaktionærer og som regel med meget ringe sikkerhed. Samtidig har Kaupthing lånt milliarder til køb af egne aktier – kun med aktierne som sikkerhed.

Selv for hårdnakkede kritikere af den islandske finanssektor er oplysningerne rystende.

»Jeg har set dokumentet, og det bekræfter min mistanke om, at der ikke var noget egenkapital i systemet. Men jeg er alligevel overrasket over, hvor lidt sikkerhed banken har fået for lånene. Jeg troede, de drev en bank og ikke en venture-fond. Det er også overaskende, hvor store beløb det egentlig drejer sig om,« siger Vilhjálmur Bjarnason, assisterende professor i finansiering ved Islands Universitet.

Ulovlige lån
Alene de fem største kundegrupper i Kaupthing havde i september sidste år lån for over 1.100 mia. islandske kr. – over 47 mia. danske kr. – hvilket svarer til mere end dobbelt så meget som Islands årlige statsbudget og langt overstiger bankens egenkapital.

Den tidligere topchef i Kaupthing Hreidar Mar Sigurdsson afviser, at der skulle være noget forkert i lånene og hævder samtidig, at der er fejl i materialet.

Den islandske TV-station RÙV, der er pendant til Danmarks Radio, har dog fået bekræftet, at dokumentet er ægte hos højtstående kilder i Kaupthing-systemet, ligesom banken har gjort sig den umage få nedlagt fogedforbud mod brug af oplysninger i dokumentet, men altså ikke krævet et dementi.

Vilhjálmur Bjarnason vil ikke hænge nogen parter ud af frygt for sagsanlæg, men vurderer, at flere af lånene er direkte ulovlige.

»Efter min opfattelse er der en række nærtstående parter, der har lånt for meget af banken. I Island går grænsen ved 25 pct. af egenkapitalen, og den er tilsyneladende overskredet i flere tilfælde,« siger Vilhjálmur Bjarnason uden at sætte navne på modtagerne af de ulovlige lån.

Opblæst forretning
Det langt fra den første skandale der er kommet frem om Kaupthing og de andre islandske storbanker efter Islands økonomiske kollaps i efteråret.

Når oplysningerne alligevel skiller sig ud fra mængden og kan ryste selv de skandalevante islændinge, er grunden, at de tegner et billede af banken som en stor varmluftsballon.

»Kaupthing har lånt ud til køb af Kaupthing-aktier og har bogført store gebyrer og renter for disse absurde lån, så driften så pæn ud. Det er samtidig forklaringen på, at Kaupthing ikke kunne acceptere, at aktien faldt – skete det skulle lånene være indfriet og pantet hentet ind, men det var jo bankens egne aktier og ville have ført til krak,« forklarer en islandsk kilde, der er tæt på islandsk erhvervsliv og ønsker at være anonym.

Myndighederne undersøger allerede flere Kaupthing-relaterede transaktioner, men lækket af udlånsbogen tegner det første samlede billede af den daglige drift af Islands største bank.