Følsomme Ide Møbler-oplysninger lækket

Fortrolige oplysninger fra FIH om kommende fyringer og manglende overholdelse af lånebetingelser hos Ide Møbler blev i sidste uge lækket på nettet. Møbelhusets chef er ked af, at oplysningerne er sluppet ud.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig, at din bank lækker oplysninger om din privatøkonomi og de problemer, du har med at afdrage på dine lån.

Det vil de fleste nok gerne have sig frabedt, og heldigvis sikrer den danske banklov, at bankerne ikke offentliggør deres engagement med kunder.

Bankloven gælder også virksomheder, men ikke desto mindre kunne Ide Møbler og resten af verden fredag i sidste uge læse om fortrolige oplysninger om bolighusets engagement med bankforbindelsen FIH, der er ejet af den krakkede islandske bank, Kaupthing Bank.

Her kunne medarbejderne i de 38 butikker landet over blandt andet læse, at deres arbejdsplads ikke kunne overholde lånebetingelserne med FIH i september sidste år, og at den nye ledelse i Ide Møbler havde planer om at fyre medarbejdere og forhandle nye kontrakter med møbelleverandørerne.

Det var også muligt at læse en ellers fortrolig oplysning om, at FIH forventede at ophæve et såkaldt ubrugt lån på 120 millioner kroner, fordi Ide Møbler var i konflikt med lånebetingelserne.

Øverste chef i Ide Møbler er glad for, at oplysningerne er næsten et år gamle, men uanset hvad havde han gerne været sagen foruden:

»Selvfølgelig er det ikke godt at kunne læse om ens banks lånebog i medierne eller på en hjemmeside. Og det er især synd for mine medarbejdere, som skal læse om disse oplysninger gennem medierne,« siger Mikael Thinghuus, administrerende direktør i Ide Møbler.

Han har dog ikke tænkt sig at hæve stemmen og brokke sig til FIH:

»Jeg er overbevist om, at FIH ikke har noget med læk-ken at gøre. Desuden er det nok svært at gardere sig 100 procent mod sådanne tilfælde her i den elektroniske tidsalder,« siger Mikael Thinghuus.

Lettet over gammel plan
Den 47-årige direktør tager dermed lækken af de fortrolige oplysninger med ro. Han erkender dog, at han nok havde reageret anderledes, hvis oplysningerne havde været up to date – især afsnittet om planlagte fyringer, for det skal medarbejdere ikke læse om i avisen. Men planen om at reducere antallet af medarbejdere er allerede gennemført, og en ny låneaftale er indgået:

»Oplysningerne stammer fra september sidste år, og meget er sket siden. Vores ejere (kapitalfonden Axcel, red.) har blandt andet styrket vores egenkapital med 100 millioner kroner, ligesom vi blev styrket gennem købet af Ilva i april i år. Samtidig har vi lavet en ny låneaftale med FIH og lavet en ny handlingsplan, som får os helskindet gennem denne krise, som har skåret 15 til 20 procent af møbelsalget i Danmark,« siger Mikael Thinghuus.

Desuden ville han være mere bekymret over, at de følsomme oplysninger var lækket, hvis Ide Møbler var børsnoteret.

I den lækkede lånebog fra FIH kan man læse, at Ide Møbler i september sidste år havde et lån på godt 450 millioner kroner i den islandsk-ejede bank. Møbelhuset havde desuden en kreditvurdering på BB+ – det samme som Danske Fragtmænd, Nycomed, TDC, GN Store Nord og SL Nordic Holding - som den tidligere Parken-aktionær Steen Vela (tidligere Steen Larsen, red.) står bag.