Tidligere soldater skal afskrække pirater

Tidligere udsendte for den danske stat i Irak, Bosnien eller Afghanistan kan blive bevæbnede vagter på skibe.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny fremtid venter de soldater, der tidligere har været udsendt på internationale opgaver for den danske stat i eksempelvis Bosnien, Irak eller Afghanistan. De kan blive bevæbnede vagter om bord på danske handelsskibe. Det skriver Nordjyske.dk.

Det er sikkerhedsfirmaet Guardian, der har indgået en aftale med Skagen Skipperskole, Martec i Frederikshavn og Brandskolen i Hvims om at få en uddannelse i at bevæbne handelsskibe og beskytte dem mod piratangreb.

Guardian, der beskæftiger sig med sikkerhedsløsninger og opererer internationalt, har igennem længere tid arbejdet på at udvikle et uddannelsesforløb sammen med en række partnere. Uddannelsen er et fire ugers kursusforløb.

Skagen Skipperskoles forstander Anders Andersen siger til nordjyske.dk, at han er glad for at det er lykkes at få uddannelsen til Nordjylland.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har lovet de danske skibsredere i Danmarks Rederiforening nemmere adgang til at bevæbne danske skibe. Det sker gennem et nyt lovforslag til foråret.

Det betyder ifølge vicedirektør i Danmarks Rederiforening, Jan Fritz Hansen, at fremover vil det være skibsrederne selv, der får våbentilladelsen til at bevæbne skibene gennem de piratfarlige farvande ved Somalia.

- Det betyder, at vi får brug for rigtig mange vagter. Det bliver standard, at alle danske skibe stort set beskytter sig mod pirater med bevæbnede vagter, og det marked kan langt fra dækkes af danske vagter, siger Jan Fritz Hansen til Ritzau.

For blot to år siden, var de danske skibsredere ikke begejstrede for at skulle beskytte handelsflåden med bevæbnede vagter.

- Vi må erkende, at det er et vigtigt redskab at få i værktøjskassen, når vi skal beskytte skibene mod pirater, siger Jan Fritz Hansen./ritzau/

INFOshop: Danskerne i krig