Somaliske pirater optrapper volden

I takt med at de somaliske pirater har fået sværere ved at angribe og kapre skibe, er deres angreb blevet mere voldelige

Foto: DAI KUROKAWA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet sværere at være pirat på jagt efter nye handelsskibe at erobre. For selv om de starter flere angreb mod skibe, er antallet af kapringer faldet, fremgår det af en ny rapport fra det det Internationale Maritime Bureau, IMB.

I årets første ni måneder angreb somaliske pirater 199 skibe - det er en stigning fra 126 sammenlignet med samme periode sidste år. Kun 24 fartøjer blev kapret mod 35 i samme periode sidste år. Dermed lykkedes kapringer kun i 12 procent af angrebene - det er et fald fra 28 til 12 procent.På verdensplan sætter pirateriet ny rekord. Hele 365 angreb har IMB indtil videre registreret.

Direktør i IBM, Pottengal Mukundan, roser flådestyrkerne i indsatsen mod pirateriet ved Somalias kyster.

- Somaliske pirater finder det sværere at kapre skibe og få den løsesum, som de kræver.

- Flådestyrkerne fortjener ros for deres fremragende arbejde, de er afgørende i bestræbelserne på at forebygge og stoppe piraternes aktivitet, siger Pottengal Mukundan i en kommentar til den nye rapport.Samtidig afspejler rapporten, at de svært bevæbnede somaliske pirater er blevet mere voldelige i deres adfærd. Otte søfolk er blevet dræbt, mens 41 er såret i årets første ni måneder.

På den vestafrikanske kyst ud for Benin er der sket en voldsom stigning i voldelige angreb. Dette område er det nye hotspot for pirater: Ud af 19 angreb, lykkedes det pirater at kapre otte tankskibe mod ingen kapringer i de første ni måneder af 2010.

Piraterne har samtidig taget et nyt mønster i brug: Efter kapringen af skibene - som nogle gange i kampens hede fører til sårede besætningsmedlemmer - tvinger piraterne kaptajnen til at sejle et ukendt sted hen.

Her stjæler piraterne alle de værdier, de kan slippe af sted, hvorefter de frigiver skibet igen.