Ekspert: Pirat-krav er helt hen i vejret

Somaliske pirater er ifølge iagttager ude i hampen med krav omkring 80 millioner kroner for seks gidsler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når bagmændene hos de somaliske pirater kræver omkring 80 millioner danske kroner for at løslade seks søfolk er det helt ude i hampen.

Det siger direktør i sikkerhedsfirmaet Risk Intelligence Hans Tino Hansen.

- Det krav er helt hen i vejret. Det er alt for højt, og det skal meget længere ned, før der kan forhandles reelt, siger Hans Tino Hansen.

I mange måneder har piraterne ifølge Ritzaus oplysninger ikke været hverken til at hugge eller stikke i, når det gælder kravet om løsesum.

Ifølge Ritzaus oplysninger har det været på 15 millioner dollar i efterhånden mange måneder - det svarer til godt 80 millioner danske kroner.

Piraterne har ikke noget skib at forhandle om. Skibet Leopard kunne de ikke få med sig, da de angreb det i Det Arabiske Hav den 12. januar i år. Søfolkene gjorde satte hovedmotoren ud af kraft og gemte sig i skibets sikkerhedsrum.

Men piraterne skaffede sig adgang til sikringsrummet og kidnappede de seks søfolk og fragtede dem væk på et moderskib, som de også havde kapret.

Hans Tino Hansen vil ikke give et bud på, hvad en realistisk pris vil være for at få de seks søfolk - herunder de to danskere - frigivet.

I sagen om syv danske sejlere, heraf tre børn - der sad som gidsler i godt seks måneder, oplyste piraterne, at de fik tre millioner dollar - svarende til knap 16 millioner kroner - for at løslade dem.

Men ifølge Hans Tino Hansen har pirater det med at overdrive for at se succesfulde ud og presse prisen op på andre gidsler.

Hvad det reelt har kostet, og hvordan millionerne blev skaffet for at få sejlerne hjem under valgkampen er lukket land. Sejlerne blev taget som gidsler den 24. februar og løsladt den 6. september.

På trods af adskillige advarsler sejlede de ind i et piratfyldt område, hvor danske handelsskibe ikke har sejlet i adskillige år netop på grund af piratfare.

Da rederiet Clipper fik frigivet skibet CEC Future og en 13 mand stor besætning i 2009 var prisen 10 millioner danske kroner.

/ritzau/