TDC slipper dele af TV-pakkerne fri

Danmarks største kabel-TV-selskab, TDCs YouSee, giver alle med store pakker mulighed for frit at vælge TV-kanalerne ud over selve grundpakken.

Med bland selv-TV kan kunden frit vælge, hvilke kanaler de vil have blandt de kanaler, som ikke er en del af grundpakken. Hos YouSee mener de, at bland selv-muligheden især vil rette sig mod nuværende kunder og ikke nødvendigvis trække mange nye kunder ind i butikken. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra tirsdag 4. marts kan 800.000 danske hjem hver måned skifte ud imellem en tredjedel og halvdelen af deres TV-programmer. YouSee, der er Danmarks største kabel-TV-selskab med 1,2 millioner TV-kunder, indfører fra i dag »TV med bland selv«, så alle, der enten har mellem- eller fuldpakken, frit kan vælge, hvad de vil have på skærmen ud over de kanaler, som ligger fast i grundpakken.

Dermed kommer TDC-koncernen Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i møde, som i en rapport for et par år siden slog fast, at hvis ikke TV-leverandørerne selv gør noget for at gøre op med pakketyranniet og give danskerne mere frit valg, vil styrelsen give en hjælpende hånd.

»Dette er vores største og vigtigste lancering, hvor vi kombinerer rabatten ved at købe TV-pakker med valgfrihed. At det er gratis er en meget vigtig pointe. Jeg tror dog stadig, at traditionelle TV-pakker vil være YouSees kerneprodukt, men »TV med bland selv« vil styrke forholdet til vores eksisterende kunder, som især har ventet på det. Bland selv handler om at sørge for, at der er et godt grundlag for danske TV-kanaler såvel som store, kommercielle aktører, samtidig med at man kan vælge selv, uden at det koster ekstra,« siger Mathias Berg, direktør for YouSee.

Kræver kort eller boks

Han tror derfor, at bland selv-muligheden især vil rette sig mod nuværende kunder og ikke nødvendigvis trække mange nye kunder ind i butikken. YouSees grundpakke består af 26 kanaler, bl.a. alle DRs kanaler, DK4, TV 2, tre svenske, en norsk og fire tyske kanaler for at sikre, at nabolandenes TV når bredt ud.

Mellempakken er på 36 kanaler, hvoraf de 26 er grundpakkens, mens fuldpakken er på 60 kanaler, heraf de 26 fra grundpakken. Med bland selv-TV kan man i mellem- og fuldpakkerne frit vælge, hvilke kanaler man vil have blandt de henholdsvis ti og 34 kanaler, som ikke er en del af grundpakken. Der er over 100 kanaler at vælge imellem.

Det kræver dog en boks til lige nu 99 kroner om måneden eller et særligt TV-kort, som koster 100 kroner som engangsudgift, hvis man selv vil kunne vælge. Alle, der i dag har mellem- og fuldpakkerne, som de bliver leveret fra YouSee, kan se dem uden boks eller kort, fordi alle skal have det samme. 200.000 kunder har i dag en YouSee-boks eller andet udstyr, fordi de tilkøber kanaler eller har abonnement på YouSees filmudlejningstjeneste, YouBio. De kan gå i gang med det samme. Prisen for grund-, mellem- og fuldpakkerne er den samme som hidtil.

Lagt ind under TDC

Af YouSees 1,2 millioner TV-kunder har de 300.000 valgt grundpakken, 200.000 mellempakken, 600.000 fuldpakken og omkring 100.000 derudover – f.eks. hoteller m.m. – særlige pakker. YouSee er fuldt ejet af TDC, som tidligere i år valgte at afslutte selskabets selvstændighed og lagde det ind under selve TDC, hvorved den administrerende direktør gennem mange år Niels Breinings post blev overflødig. YouSee har i mange år været TDCs guldæg og har båret trillebører fuld af penge ind i TDCs pengetank. Der er dog blevet længere mellem trillebørene på det seneste.

Også YouSees konkurrenter, Stofa (ejet af Sydenergi) og svenskejede Boxer, tilbyder forskellig grad af frit kanalvalg.