Sparerunder venter telebranchen

Næsten 750 milliarder kroner skal der spares, hvis den europæiske telebranche skal på højkant igen.

TDC og YouSee facade og logobilleder fotograferet tirsdag d. 7. august. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 60 procent af chefer i toppen af televerdenen i Frankrig, Tyskland, Italien og Storbritannien siger i en ny analyse fra rådgivningsgruppen AlixPartners, at de gerne ville gennemføre »radikale« omkostningsbesparelser i stedet for de mindre, trinvise nedskæringer. Sammenlagt skal der skæres for omkring 100 milliarder euro eller 746 milliarder kroner for virkelig at vende udviklingen, skriver den britiske finansavis, Financial Times.

Folks pressede privatøkonomi, den voldsomme konkurrence og myndighedernes indgriben for at bringe priserne på tale og data ned, f.eks. EUs indgreb mod mobiltaks-terne i udlandet, koster telebranchen penge, samtidig med at der skal investeres store summer i at udbygge mobilnettene med den nye 4G-/LTE-teknologi, som giver datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på 3G-mobilnettene og dermed egner sig til f.eks. at kunne se direkte TV, film over nettet eller spille onlinespil. Også opgradering og udbygning af kabelnettene – forstærkning af fastnet, udvikling af kabel-TV-net og etablering af lynhurtige fibernet – koster rigtigt mange penge.

Kabel-TV til salg

Det vil alt sammen øge opkøbsaktiviteten, samtidig med at kapitalfonde, som ejer kabel-TV-selskaber, gør sig klar til at trække sig ud mange steder i Europa med udsigten til en hurtig handel til en høj pris. Kabel-TV-selskaberne har nemlig, modsat teleselskaberne, de seneste år haft et godt salg, efter at de har udvidet kabelnettet til også at kunne levere telefoni og internetforbindelse gennem samme stik i væggen.

Situationen fra Danmark, hvor det største teleselskab på både fastnet-, mobil- og internetområdet, TDC, også ejer landets største kabel-TV-selskab, YouSee, er unik i Europa.

Analysefirmaet Gartner forventer, at salget af netværksudstyr i 2014 vil vokse med seks procent i Europa, hvor svenske Ericsson, kinesiske Huawei, finske NSN og fransk-amerikanske Alcatel-Lucent kæmper om at være klar med sækkevognen.

Britiske Vodafone, der er verdens næststørste mobilselskab efter China Mobile, har netop budt omkring syv milliarder euro for Spaniens største kabel-TV-selskab, Ono, som også sælger telefoni, TV og internetadgang, for at gå i direkte nærkamp med spanske Telefónica.

Vodafone, som netop har solgt sin andel af amerikanske Verizon Wireless for 130 milliarder dollar og derfor har penge nok til opkøb, købte for nylig Tysklands største kabel-TV-selskab, Kabel Deutschland, og Vodafone-topchef Vittorio Colao forventer at have 30-40 milliarder dollar at gøre godt med til opkøb i de næste år. Den amerikanske mangemilliardær John Malones Liberty Global købte i 2013 britiske Virgin Media for 16 milliarder dollar og i januar 2014 hollandske Ziggo for 6,7 milliarder dollar.

Bankkilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at svenske Com Hem, norske Get AS og spanske Galicia – alle kabel-TV-selskaber – vil være de næste, der sættes til salg.