Sundhedsvæsen dropper kolossalt IT-projekt

Efter 20 år og udgifter i milliardstørrelsen opgiver den danske sundhedssektor idéen om en helt ny elektronisk patientjournal. I stedet satses der på modernisering af årtiers IT-investeringer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 20 år siden begyndte sundhedssektoren et stort anlagt IT-projekt, hvis formål var at fjerne den tunge papirgang fra hospitalerne og skabe gennemsigtighed på tværs i adgangen til patientdata. I dag er projektet skrinlagt, og op mod 3 milliarder kroner er raslet ud af den offentlige pengepung, skriver Børsen.

Ny strategi
Sektoren satser nu i stedet på at koordinere de mange hundrede forskellige IT-systemer, som er blevet igangsat gennem mange år. Det bliver tungt og besværligt, men en mere realistisk proces end den elektroniske patientjournal (EPJ), der blev for stor, for dyr og for risikabel.

En ny organisation, Digital Sundhed, er ansvarlig for at udstikke kursen, der skal sikre de milliardstore IT-investeringer. Alene i perioden 2006-08 blev der brugt 2 milliarder kroner på området. Ifølge organisationen bliver der ikke længere tale om noget big bang, men mere et langt, sejt træk, der skal samkøre og opgradere de investeringer, der allerede er foretaget i sundhedssektoren.

Central løsning
Således vil man ikke længere fokusere på et system, der skal dække alt, men i stedet vil man koncentrere sig om at binde de informationskilder, der er centrale i den kliniske praksis sammen.

Det kunne være oplysninger omkring medicinering og deling af røntgenbilleder. Digital Sundhed, der ledes af en bestyrelse med repræsentanter fra staten, regioner og KL, kan ikke diktere regionshospitalernes IT-indkøb, men fastsætter de standarder, som de skal leve op til for at sikre, at hospitalernes journaler kan snakke sammen på tværs af hele sundhedssektoren.

Regional nationalisme i vejen
Erik Bonnerup, der gennem mange år har analyseret dansk informationsteknologi og blandt andet er formand for videnskabsminister Helge Sanders (V) Højhastighedskomité, mener, at grundlaget for en fælles strategi på området bør etableres inden igangsætningen af nye hospitaler i de danske regioner, som der fremover er afsat 40 milliarder kroner til. Og netop de nye regioner er nøglen til succes, siger han til Børsen.

"Der har været alt for megen regional nationalisme i de gamle amter til, at EPJ'en kunne gennemføres på en fornuftig måde. Nu er der så fem regioner. Det bør gøre det nemmere med en fælles udvikling og noget mere statslig styring, som er helt nødvendig for et gennembrud."