CSC bag nyt IT-kaos i det offentlige

Millionbøde til IT-leverandør for ikke at levere ny tastselv-tjeneste for virksomheder til tiden - og det er ikke første gang.

Et nyt IT-system, som skal gøre livet lettere for erhvervslivet, lader vente på sig, fordi leverandøren CSC også her er bagefter. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et stort offentligt IT-projekt er blevet forsinket hos CSC, der har måttet betale en millionbøde for ikke at have en tastselv-løsning til erhvervslivet klar til tiden, og en ny straf er på vej.

CSC (det tidligere Datacentralen) har i forvejen en kedelig statistik af forsinkelse på forsinkelse i de IT-projekter, som det offentlige Danmark har lagt hos det amerikansk ejede selskab. Tastselv-moderniseringen hos Skat er blot det seneste, som udløser ekstraregninger i millionklassen.

»Det hele sejler«

Foreløbig er budgettet skredet med 27 millioner kroner, selv om beløbet ifølge Børsen kun er på fem millioner, hvis bevillingen fra Folketinget i 2006 fremskrives til 2009-priser. Systemet er forsinket i yderligere to måneder og ventes først klart i tredje kvartal.

»Det hele sejler simpelt hen,« siger Socialdemokraternes skatteordfører, Nick Hækkerup, til avisen og kritiserer, at skatteminister Kristian Jensen (V) allerede har skåret ned i Skat, før systemerne er klar.

Politiet og domstolene venter også

CSC er også bagud med to andre højtprofilerede IT-forbedringer til det offentlige. Politiets nye IT-system, Polsag, er yderligere et år forsinket og begynder nu først at blive indført i starten af 2010. Politifolk skal derfor lave manuelt dobbeltarbejde med truslen om hyppige nedbrud i endnu et år. Regningen for Polsag er steget fra 153 til 221 millioner kroner i 2007-penge. Flere politikere kræver kompensation af CSC.

Domstolenes digitale tinglysning er halvandet år forsinket og tages først i brug i september 2009 - den planlagte dato var april 2008. Igen har CSC ikke kunnet overholde tidsplanen. Regningen for forsinkelsen er på 193 millioner 2009-kroner. Domstolene har måttet få tillægsbevillinger på 184,65 millioner kroner, så der kan holdes på personale, som enten skulle være gået på pension eller være flyttet til andre opgaver. Samtidig skal der bruges ekstra penge på at scanne dokumenter ind, som er oprettet siden april 2008, hvor systemet skulle have virket.