Storaktionærer har tjent tykt på børsraketten Skako

Skako har været en af de allerbedste investeringer på aktiemarkedet i de seneste år, og det har især gavnet en lille gruppe af storaktionærer.

Skako har to forretningsområder, Vibration, der udvikler, designer og sælger vibrationsudstyr til industrien, og Concrete, som laver maskiner og processtyringsanlæg til fremstilling af beton. Foto: Iris, Maria Tamas. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fynske selskab med lidt over 50 år på bagen er delt op i to divisioner. Hos Skako Vibration koncentrerer selskabet sig om vibrationstransport, der blandt andet bruges i bilindustrien og hos Skako Concrete projekteres kæmpe store betonblanderanlæg. Skako er begyndt at give overskud efter en række hårde år op til og efter finanskrisen i 2009.

Fremgangen - fra underskud på samlet 150 mio. kr. i 2009-2011 til et plus på 13 mio. kr. i 2015 og forventet 15-25 mio. kr. i år - er ikke gået ubemærket hen på aktiemarkedet. Her er en Skako-aktie steget fra omkring 20-25 kr. i starten af 2015 til i underkanten af 100 kr. fredag eftermiddag.

Torsdag og fredag alene har to ordrer på godt 37 mio. kr. - hvilket svarer til en niendedel af omsætningen sidste år - bidraget til et løft fra kurs 80 til kurs 97.

Det svarer til en stigning på næsten 400 pct. over de seneste to år - på fondsbørsen kan kun Genmab og Chemometec prale af en bedre kursudvikling i samme periode.

Fremgangen gavner især en gruppe af Skakos storaktionærer, som fik fingre i sine aktier til en meget lavere kurs.

Lind Invest, ejet af Aarhus-rigmanden Henrik Lind, der i øvrigt sidder i Skakos bestyrelse, er en af dem. Han konverterede i 2013 et obligationslån på 10 mio. kr. til omkring 540.000 aktier til kurs 18,50. Senere købte han 400.000 aktier af Kapitalforeningen LD i september 2015, hvor Skako-aktierne stod i kurs 27.

De to handler har derfor - hvis den sidste skete til markedsværdi - indbragt Henrik Lind en urealiseret gevinst på omkring 70 mio. kr. Det viser beregninger foretaget af Ritzau Finans.

Også bestyrelsesmedlemmerne Kaare Vagner (formand), Christian Herskind (næstformand) og Jens Willumsen købte aktier ved LD's salg. Hvis de anskaffede dem til kurs 27 har de i mellemtiden kunnet høste en gevinst på knap 6 mio. kr. til sammen.

Også Maj Invest og Danske Bank-gruppen har været storaktionærer under Skakos optur - deres aktiekøb stammer dog fra længere tilbage. Og før finanskrisen skulle man af med mere end 300 kr. per aktie for at købe sig ind i Skako.