Stor sult efter nye NNIT-aktier

NNIT ventes at være på børsen allerede i begyndelsen af marts prissat til samlet cirka tre milliarder kroner. Selv om OW Bunker-børsskandalen kun er tre måneder væk, er der stor appetit på at købe nye NNIT-aktier blandt store danske investorer.

NNTIs administrerende direktør Per Kogut ser frem til at skulle fortælle investorer og investeringsbanker om selskabet forud for børsnoteringen. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Novo Nordisk er overraskende hurtigt tilbage på børsbanen og går efter en børs-introduktion af sit IT-selskab NNIT. I efteråret trykkede Novo på pauseknappen, da OW Bunker rystede det danske børsmarked med sin konkurs bare syv måneder efter, at selskabet blev børsintroduceret.

Berlingske erfarer, at Novo Nordisk stiler efter, at første handelsdag i NNIT er fredag 6. marts eller mandag 9. marts. Novo går efter en værdisætning af hele NNIT på et sted mellem 2,5 og tre milliarder kroner. Novo vil dog kun sælge en del af selskabet i første omgang.

»Hvis du ser på de seneste fem børsnoteringer i København, er der typisk blevet solgt mellem 40 og 60 procent af aktierne i et selskab i første omgang, og det er en udmærket rettesnor for hvilket niveau, der vil blive solgt,« siger Jesper Brandgaard, der er koncernfinansdirektør i Novo Nordisk og bestyrelsesformand i NNIT.

Det endelige tal og prisen vil blive oplyst i det børsprospekt, der ventes offentliggjort 23. februar.

De genoplivede børsplaner kan give tiltrængt luft til det ellers sønderskudte danske nynoteringsmarked oven på det skandaløse forløb i den forrige børsintroduktion i Danmark, OW Bunker.

Kollapset i OW Bunker forstyrrede i den grad også Novo Nordisk, der havde planlagt at gå efter en børsnotering i efteråret sidste år. Faktisk ramlede det så meget sammen, at topledelsen i Novo oprindeligt havde planlagt at tage det første formelle skridt i børs­processen i de selvsamme dage, som OW Bunker knækkede halsen i begyndelsen af november.

Siden fulgte et hektisk forløb med rasende investorer, der har hyret et hav af advokater og varslet søgsmål for store trecifrede mil-lionbeløb mod ledelsen i OW Bunker.

De fleste havde troet, at OW Bunker-balladen havde givet Novo Nordisk så kolde fødder, at børsprocessen først ville komme noget senere i år.

Men i går meddelte Novo Nordisk overraskende, at man går efter en børnotering i de kommende uger, da Bagsværd-virksomheden udsendte en såkaldt intention to float-meddelelse.

Selv om investorerne stadig er rasende og rystede over OW Bunker-forløbet, er de helt klar til at investere i den nye danske aktie, og det skyldes i meget høj grad, at sælgeren er Novo Nordisk.

»NNIT ser interessant ud, det ligner typisk Novo-kvalitet, og det er god kvalitet. Vi ser timingen som god. Renteniveauet er lavt, og aktier er næsten det eneste alternativ, hvor du kan forvente et ordentligt afkast. Især i et selskab, som har i sinde at betale udbytte,« siger Carsten J. Leth, der er porteføljemanager og chef for danske aktier i Nordea Investment Management, der forvalter store beløb for blandt andre danske pensionskasser.

Han ser på linje med andre investorer, Berlingske har talt med, NNIT som det helt rigtige selskab, der kan kickstarte det danske børsnoteringsmarked igen efter OW Bunker-skandalen.

»Hvis nogen skulle kunne løfte børsmarkedet efter OW Bunker, er det da Novo Nordisk. Vi har nu hele tiden over for selskabet indikeret, at de sagtens ville kunne børs-notere NNIT uafhængigt af OW Bunker, fordi det er så meget anderledes, at det ikke ville blive koblet sammen,« siger Carsten J. Leth.

Han bakkes op af Jesper Poll, der er chef for danske aktier i Danske Capital.

»Hvis der skulle være en skepsis på markedet, har det meget med kapitalfonde som sælgere at gøre. Derfor er det et stort plus, at sælgeren er et selskab som Novo Nordisk,« siger han.

»Det er ikke en sælger, der står og mangler penge. Novo Nordisk gør det her, fordi de tror, at NNIT vil få et bedre liv og mere identitet som selvstændigt selskab, og den præmis køber jeg, så vi er absolut interesserede i at kigge på det,« siger Jesper Poll.

Også i Maj Invest ser chefporteføljemanager Keld Henriksen med stor interesse på det kommende udbud af aktier i NNIT.

»Novo er stjernen på den danske aktiehimmel, og danskerne vil tænke: Her bliver vi i hvert fald ikke tørret. Og det er nogle fine tal, vi sidder og kigger på i NNIT, både vækstmæssigt og indtjeningsmæssigt,« siger Keld Henriksen.