Stor rokade rammer toppen i Nordea Danmark

Nordea gennemfører en kæmpe ledelsesændring, der blandt andet betyder, at banken indsætter en finne som chef for de danske privatkunder. Dansker bliver ny HR-chef i storbanken.

Privatøkonomien ser ifølge storbanken Nordea ud til at blive redningsplanken for dansk økonomi. (Foto: Torben Åndahl/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Åndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske storbank Nordea gennemfører nu en række organisationsændringer og herunder ændringer i ledelsen, hvilket også får stor betydning for den danske del af Nordea-forretningen.

Blandt ændringerne er opdeling af forretningsområdet Retail Banking i to forretningsområder; Personal Banking, der er alle bankens privatkunder, og Commercial & Business Banking, der er alle erhvervskunder og industrielle kunder.

41-årige finske Topi Manner, der hidtil har været leder af Banking i Finland og Baltikum, er af topchef Casper von Koskull udråbt til ny chef for hele forretningsområdet Personal Banking, herunder altså de danske privatkunder. Han bliver samtidig en del af koncernledelsen.

Det betyder, at svenske Lennart Jacobsen, som hidtil har været chef for hele Retail Banking-delen, nu stopper i banken. Ifølge en meddelelse fra Nordea har Lennart Jacobsen »besluttet, at det er et godt tidspunkt at komme videre nu, hvor næste fase begynder«. Han vil dog hjælpe i overgangsperioden indtil 1. august.

»Lennart Jacobsen har haft en central rolle i at skabe fundamentet for fremtidens relationsbank og vores digitale løsninger, som vi vil nyde godt af de kommende år. Han har været en højt værdsat leder, og jeg er ked af at miste en god kollega,« siger Casper von Koskull.

David Hellemann tilbudt nordisk stilling

Det er i øvrigt dette område for privatkunder, som David Hellemann tidligere var ansvarlig for i Nordea Danmark. Ændringerne ville derfor have betydet, at David Hellemann var blevet den mærkelige fisk så at sige, hvis rolle har skullet ændres.

Ifølge Berlingske Business' oplysninger blev David Hellemann tilbudt en nordisk stilling i Nordea-koncernen, men han sagde op i Nordea inden reorganiseringen. Pr. 1. september skifter David Hellemann til Nykredit som ny økonomi- og driftchef.

I Nordea bliver det danske Mads G. Jakobsen, der allerede i dag er en del af koncernledelsen, der fremover bliver chef for forretningsområdet Commercial & Business Banking.

Ifølge en meddelelse fra Nordea foretages ændringerne for at skærpe kundefokus.

»Vi er i gang med at omstille banken til at blive den bank, kunderne ønsker, vi skal være. Det betyder et betydeligt skærpet kundefokus og tilpasning af både vores processer og systemer til den hurtige udvikling i kundernes forskellige behov,« siger koncernchef Casper von Koskull.

En anden dansker rykker også i denne forbindelse ind i koncernledelsen. Der er tale om Karen Tobiasen, der er udnævt til HR-chef og medlem af koncernledelsen fra 1. juli.

»HR-området spiller en stor rolle i at sikre en vellykket omstilling, da det i lige så høj grad handler om vores egen omstilling som om teknologi og processer. Vi har sat et ambitiøst mål om at skabe Ét Nordea - en digital, agil, effektiv og robust bank, der drager fuld nytte af sin størrelse og den store ekspertise, vores 30.000 medarbejdere har. Jeg er overbevist om, at Karen med sin omfattende internationale erfaring inden for HR og store omstillinger kan bidrage betydeligt til vores ambition om at udvikle Nordea til den bedste bank på vores markeder,« fortsætter Casper von Koskull.

Kommer fra Philips

51-årige Karen Tobiasen kommer fra en stilling som HR-chef i Philips Lighting, hvor hun har haft det overordnede ansvar for HR & Transformation globalt for Philips Lighting, der er en division i Royal Philips Group. Før Philips Lighting har Karen haft en række internationale lederstillinger i SAP EMEA, senest som Senior Vice President, HR & Transformation.

Topi Manner har været ansat i Nordea (tidligere Merita, der blev en del af Nordea) siden 1998 og har haft flere ledende stillinger inden for Retail Banking. I 2012 blev Topi leder af Banking Finland og Baltikum og har siden 2015 også være adm. direktør for Nordea Bank Finland.