Staten sætter sig på magten i Amagerbanken

Selv hvis det lykkes for Amagerbanken at skaffe mindst 750 millioner kr., så vil Finansiel Stabilitet reelt sætte sig næsten fuldstændigt på magten i banken de næste tre år.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset om det lykkes for Amagerbanken at skaffe 750 millioner kroner i frisk kapital eller ej, så vil banken reelt blive sat under administration af det statslige skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet.

Det fremgår af bankens eget børsprospekt. For selv om hverken Finansiel Stabilitet eller banken vil offentliggøre selve aftalen, er der kommet væsentlige nye oplysninger om indholdet.

Det viser sig, at Finansiel Stabilitet får så vidtgående beføjelser til at blande sig i bankens drift, at der muligvis kan blive tale om, at Amagerbanken reelt bliver et datterselskab af Finansiel Stabilitet de næste tre år, selv om banken officielt bevarer selvstændigheden.

Læs også: Ree skal smide 300 mio. kr. for at holde ejerandel i Amagerbanken

»Der er kommet en ny definition af koncernbegrebet i selskabsloven og lov om finansiel virksomhed, hvor der godt kan opstå et koncernforhold, selv om man ikke ejer aktier i en virksomhed,« siger dr.jur. Karsten Ensig Sørensen, der er professor ved erhvervsjuridisk institut ved Handelshøjskolen i Århus.

»Som du refererer vilkårene, kunne det umiddelbart tyde på, at der kan blive en så betydelig indflydelse, at der kan opstå et koncernforhold,« fortsætter Karsten Ensig Sørensen.

Det vil i givet fald betyde at Finansiel Stabilitet reelt - også regnskabsmæssigt - skal behandle Amagerbanken som et datterselskab, selv om banken formelt stadig er selvstændig.

Staten bestemmer

Også professor Per H. Hansen fra Handelshøjskolen i København, CBS, mener, at Amagerbanken reelt vil blive styret af Finansiel Stabilitet.

»Det er et klokkeklart tegn på, at Amagerbanken ikke er en selvstændig, privat virksomhed, selv om den kommer igennem med aktieemissionen. Staten bestemmer i sidste ende,« siger Per H. Hansen.

Af Amagerbankens prospekt fremgår nemlig, at »staten som garant skal godkende væsentlige beslutninger bl.a. vedrørende forslag til behandling på ekstraordinære generalforsamlinger, bestyrelsens forretningsorden, arbejdsdeling mellem bestyrelse og direktion samt beslutninger af væsentlig betydning for bankens økonomi.«

Læs også: Ree fortryder Amagerbank-investering

Det fremgår også, at Finansiel Stabilitets to kommende bestyrelsesrepræsentanter, Steen Hove og Steen Hemmingsen, skal »være enige i væsentlige beslutninger i Bestyrelsen, for at disse kan gennemføres, herunder særligt bevilling af nye eller forhøjelse af eksisterende engagementer af væsentlig størrelse eller særlig karakter med videre«.

Den nye selskabslovs betydning for bankerne blev sidste år gennemgået i tidsskriftet Revision og Regnskabsvæsen af Michael Camphausen, der er ph.d.-stipendiat og advokat hos Nordia advokatfirma.

Læs også: Ree vil ikke sagsøge Amagerbanken

Selv om artiklen af gode grunde ikke handler om den konkrete situation fastslår Michael Camphausen, at det ikke kan udelukkes, at der kan opstå et koncernforhold »såfremt et pengeinstitut - der i øvrigt ikke har ejerandel i virksomheden - i forbindelse med kreditgivning, garantistillelse eller lignende aftale betinger sig bestemmende indflydelse på virksomhedens forretningsmæssige dispositioner«.

Mulighed for advarsel

I øvrigt fortæller Amagerbanken i prospektet, at »såfremt forpligtelserne, herunder individuelt fastsatte vilkår, overtrædes, kan Finanstilsynet udstede en advarsel, afsætte bestyrelsesmedlemmer eller påbyde Amagerbanken at afsætte en direktør.«

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Finansiel Stabilitet.