Spillet bag kulissen i revisionsbranchen

Det er sjældent, at de danske revisions- og konsulentfirmaer trækker overskrifter i erhvervsaviserne.

Læs mere
Fold sammen

Torsdag er en undtagelse, med historien om, hvordan EY og KPMG – eller rettere partnere derfra – går sammen i et usædvanligt ægteskab.

Når historien om sammenlægningen nu også ender på Business’ side to, skyldes det, at det har været et spil af de mere interessante, som er fundet sted i tiden op til EYs de facto overtagelse af en gruppe KPMG-partnere.

Spørgsmålet er, hvad der får en flok KPMG-partnere til at flytte ind under EYs vinger. De onde rygter siger, at det bl.a. handler om penge, fordi der er udsigt til god betaling til en række af aktørerne. Om det passer er uvist. Men tilbage står, at det er sædvane i branchen, at der betales medgift i en eller anden form i en sådan situation.

Spørgsmålet er også, hvorfor de ledende partnere i den pænt succesfulde danske afdeling af KPMG ser fordele i at gå sammen med EY, som dels har mistet vigtige partnere over det seneste år og dels står tilbage med flere dumme sager, som har ridset renoméet. Tager vi en eventuel givtig pengedel ud af ligningen, kan overtagelsen handle om, at KPMG-partnerne har indset, at selskabet har manglet international råstyrke og samarbejdspartnere. Det har stor betydning i en tid, hvor kunderne bliver stadig større og, hvor danske selskaber derfor efterspørger rådgivere, der kan operere på tværs af grænserne.

Her og nu handler det om, at konkurrencemyndighederne skal godkende sammenlægningen. Mon ikke det sker, men det betyder ikke, at de to selskaber bare vil passe sammen som hånd i handske. KPMG er kendt for at have en stærk dansk afdeling, hvor partnerne har haft meget at skulle have sagt. Omvendt er EY kendt i branchen for at være mere topstyret, hvilket selvsagt kan give masser af brændstof til uenigheder, når det nu er EY, som ultimativt sætter sig på magten over en flok KPMG-ansatte.

Det bliver også interessant at se, om det »internationale« KPMG overgiver sin danske afdeling uden et gedigent slagsmål. Vil de kræve penge? Vil de prøve at fastholde nogle af partnerne? Og hvad gør selskabet, hvis de faktisk ønsker at bevare styrken i Danmark?