Spanske havnearbejdere indgår aftale om lavere løn

Mere end 6000 spanske havnearbejdere har indgået en overenskomst, som blandt andet byder på lavere lønninger - og dermed er en strejke forbi. Det skriver branchemediet Journal of Commerce.

Foto: Miguel Tona. Spanske havnearbejderes strejke er forbi
Læs mere
Fold sammen

Fagforeningen Anesco har torsdag indgået aftale, der sikrer arbejde for 6200 havnearbejdere og holder lønniveauet tre år frem.

Til gengæld vil havnene få mulighed for at hyre folk, der ikke er medlem af fagforeningen, hvilket har været et af stridspunkterne mellem havnearbejderne og havnene, hvor nogle af disse er ejet af APM Terminals.

Efter den treårige overgangsperiode er det aftalen, at lønnen skal ned med 10 pct., og ældre ansatte skal tidligere på pension.

Aftalen kommer efter flere uger med periodevise strejker. Trykket fra havnearbejderne er dog gradvis blevet svagere på det seneste, hvor der er blevet lavet enkeltaftaler i Spaniens tre største havne, Algeciras, Valencia og Barcelona. Det har ført til faldende opbakning til at nedlægge arbejdet.

Strejkerne begyndte i begyndelsen af juni og har givet store udfordringer for shippingbranchen - herunder Maersk Line - da de spanske havne har stor betydning for de varer, som kommer ind og ud af Europa.

Maersk Line har forsøgt at afbøde konsekvenserne af strejkerne ved at omdirigere skibe, som ellers skulle have sejlet til knudepunktet Algeciras og dirigeret dem til andre havne i blandt andet Sines i Portugal og Tangier i Marokko.

/ritzau/FINANS