En æra er forbi: Spanien vil afskaffe siestaen

Det har været kutyme at tage en eftermiddagsslapper på Den Iberiske Halvø. Men det kan snart være slut.

Foto: LAVANDEIRA JR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken bliver tolv og solen bager. Derfor trækker spanierne ind i airconditionens kolde vinde, på sofaen, på restauranten eller til middag med familien. Men måske er siestaen en æra, der er forbi. Spanierne vil tilpasse sig det, de kalder »det europæiske arbejdsmarked«. Det skriver Financial Times.

Sandra Rodríguez er salgschef hos vinhuset Vallformosa i Catalonien, der blandt andet fremstiller cava. Hos dem er siestaen afskaffet, og medarbejderne går hjem, når klokken runder fem.

»Firmaerne burde fokusere på, om arbejdet bliver gjort. Ikke på hvor længe folk bliver på arbejdspladsen,« siger hun til Financiel Times.

Mediet skriver desuden, at en af grundene til at spanierne vil ændre det, er for at skabe et familieliv, der hænger bedre sammen.

Vincenç Vidal, der er CEO hos Vallformosa, bakker hende op.

»Der er mange firmaer i Spanien, hvor de ansatte ikke går før chefen, og hvor den, der bliver længst, bliver anset som den bedste medarbejder. Men den kultur er ved at ændre sig. Her er den allerede ændret,« siger han om Vallformosa til Financial Times.

Fabian Mohedano er medlem er af det catalanske regionale parlament. Han står desuden som leder for det reforminitiativ, der vil ændre på Spaniens arbejdstider.

»Vi er det eneste land i verden, hvor folk spiser frokost klokken tre og aftensmad klokken 10. Vi gør alting to timer for sent,« siger han til Financial Times.

Han siger desuden til mediet, at systemet gør det sværere for folk at tage del i fritidsengagementer, aktivisme og politik, og han mener, at arbejdskulturen leder til politisk utilfredshedFinancial Times skriver desuden, at også den spanske regering ser på at ændre på de spanske arbejdstider.