SOSU-assistenter og buschauffører bygger havneboliger for 300 mio. kr.

Pensionskassen PenSam gør klar til at bygge knap 100 boliger på Nordhavn efter særlig finansieringsmodel med større rolle til investor.

Pensionsselskabet Pensam i Farum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

PenSam går til foråret i gang med at bygge 91 boliger i Århusgadekvarteret i Nordhavn, og pensionskassen for blandt andre portører, SOSU-assistenter og buschauffører investerer »i underkanten af 300 millioner kroner«.

Projektet omfatter fem etager med 10.000 kvadratmeter boliger og 700 kvadratmeter til butikker eller café, og ejendommen bliver nabo til de to ombyggede kontorsiloer.

Byggeriet bliver gennemført efter en særlig model, hvor PenSam ikke bare overtager en færdig bygning af en ejendomsudvikler. Pensionskassen købte i 2013 byggeretterne, samarbejder med projektudviklere og sørger for pengene under hele forløbet med planlægning og byggeri.

Modellen blev udviklet under finanskrisen, da mange udviklere løb tør for penge – og den sikrer PenSam et højere afkast, mindsker risikoen ved projektet og gør det muligt for samarbejdspartnerne at bruge alle kræfter på at styre byggeriet, fordi de ikke behøver tænke på finansieringen.

»Vi er inde over 80 procent af værdikæden. Vi inviterede fire partnere til at komme med forslag, og vi valgte at bruge et fælles forslag fra tegnestuen Henning Larsen og byggevirksomheden KPC,« siger investeringsdirektør Benny Buchardt Andersen om byggeriet, der ventes at stå klar i november 2016.

PenSam er nu oppe på investeringer i mursten for cirka syv milliarder kroner eller 6,5 procent af den samlede pengetank - en andel, som helst skal op på ti procent, fordi obligationer kaster så lidt af sig i øjeblikket.

Blandt øvrige nylige PenSam-investeringer i boliger er to byggerier på den nærliggende Marmormole, en nyopført ejendom i Sydhavnen, et projekt i Aarhus (sammen med Topdanmark) og et milliardstort byggeri i Sydhavnen (med Nordea).

Samtidig er de aktuelle PenSam-planer udtryk for, at Århusgadekvarteret, den sydligste del af Nordhavn, er ved at være fuldt disponeret. Stort set alle byggeretter til boliger og kontorer er afhændet, og håndværkere og kraner er i fuld sving på adskillige byggefelter i kvarteret, der får en metrolinje, formentlig fra 2019.