Små købmænd koblet af fusion

Spar kritiserer manglende fremdrift i forhandlinger om en samling af købmændene. Nu vil man sætte turbo på at udvikle Eurospar.

Grunden vakler endnu en gang under flere års forsøg på at samle købmandssektoren. Det skriver Dansk Handelsblad.

To måneder efter at to af købmandssektorens største virksomheder, Dagrofa og SuperBest, indgik en ny strategisk samarbejdsaftale, er der ingenting sket for at inddrage den tredje vigtige part, Spar Danmark.

Efter flere aflyste møder med Dagrofas top i denne måned står formanden for Spar, Kennet Berlin, frustreret tilbage på sidelinjen.

Han havde helt anderledes forventninger, efter at Dagrofa havde opkøbt SuperBest-købmændenes aktier i den fælles grossist SuperGros – og dermed stillet købmændene i de to rivaliserende kæder mere lige end før.

– Jeg er dybt skuffet over, at man i Dagrofa har brugt flere hundrede millioner på at købe aktier uden at have en plan for, hvad der så videre skal ske, siger Kennet Berlin, der har svært ved at se på, at samlingen af købmændene er gået i stå.

– Omsætningen rasler tilbage, og vi har snakket integration, for at købmændene skulle kunne overleve. Men man gør jo ikke noget. Alle sidder og venter på, hvad der skal ske, siger han.

Vil have de store butikker

Dagrofa har endnu ikke købt Spars lille aktieandel i SuperGros, og Spars formand har ikke deltaget i nogen samlings-forhandlinger siden januar måned.

Kennet Berlin fortæller, at han aldrig har set noget udspil, der tog stilling til fremtiden for hovedparten af Spar-butikkerne.

– Jeg har kun været til møder, hvor man har sagt, at de er interesserede i 50 af vores største butikker. Men Spars butikker skal ikke være fødekæde for, at man kan stoppe tilbagegangen i de største butikker i SuperBest, siger han.

Der har længe været tilløb til en ny kædestruktur, hvor de største SuperBest-butikker får løftet profilen, og de mindste får flere discountvarer og lavere serviceniveau. På papiret ligner sidste gruppe af butikker til forveksling Eurospar, og begge kæder har bejlet til de samme godt 100 butikker i flere år.

– Og hvad skal der så ske med de 400-450 mindste butikker i Spar. Skal de sejle deres egen sø, til de ikke er der mere? De repræsenterer alligevel en grossistomsætning på 4-5 milliarder kroner, siger han.

Købmændenes alternativ

Spar-formanden smækker ikke med forhandlingsdøren, men konkluderer nu, at Spar fortsat må klare sig på egne ben som et købmandsejet alternativ til en SuperBest-kæde, hvor kapitalstærke KFI og Dagrofa spiller betydelige roller.

­ – Jeg vil sætte endnu mere turbo på udvikling og udbygning af Eurospar og Super Spar, for jeg synes, at det er en katastrofe, at alt står i stampe, fordi vi ikke kan blive enige, siger Berlin.

Dagrofas koncernchef Henrik Gundelach har ikke ønsket at kommentere kritikken.