Slankeklinik betaler TV-stjerner for at forherlige indsprøjtninger med Novo-medicin

En sværm af onlineapoteker og slankeklinikker har i Storbritannien kastet sig over fedmemedicin fra Novo Nordisk, der blandt andet bliver tilbudt i slankeprogrammer, som TV-kendisser glamouriserer på sociale medier. Novo kan ikke stille meget op over for den udvikling.

Den britiske TV-kendis Kerry Katona promoverer et slankeprogram, der inkluderer en indsprøjtning, som giver vægttab. Behandlingen er bygget op om et middel, der stammer fra Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere

Tag nogle indsprøjtninger, og kiloene vil rasle af.

Det er i kort form den historie, som britiske TV-kendisser turnerer rundt med på sociale medier.

En stribe forskellige onlineapoteker og klinikker tilbyder og sælger slankemedicin, og især en klinik ved navn Skinnyjab med to britiske kendisser som trækheste har været med til at gøre slankeindsprøjtninger populære i Storbritannien.

Skinnyjab reklamerer på sin hjemmeside med, at klinikken tilbyder særlige vægttabsprogrammer, som »fjerner sult fra ligningen«.

Hemmeligheden bag den formulering er, at den britiske klinik benytter sig af slankemedicin fra danske Novo Nordisk, der kan regulere appetitten ved at skabe en følelse af mæthed.

I et skriftligt svar til Berlingske afviser Novo Nordisk at have noget som helst at gøre med britiske Skinnyjab.

»Hos Novo Nordisk bekymrer vi os først og fremmest om vores nuværende og fremtidige patienters velbefindende, og det er vigtigt at skelne mellem selve produktet Saxenda og forskellige individuelle vægttabsprogrammer. Novo Nordisk har ingen forbindelse til disse vægttabsprogrammer, og vi billiger ikke brugen af nogen af vores produkter uden for de godkendte retningslinjer,« lyder det fra Adam Burt, der er ansvarlig for Novos Nordisks fedmeforretning i Storbritannien.

Slankeklinikken Skinnyjab går en anelse stille med dørene om, at selskabet bruger Novo-medicin som en form for hjørnesten i sit forretningskoncept, men har dog ved flere lejligheder erkendt, at der er tale om Novo-midlet Saxenda.

Klinikkens ejer har også tidligere publiceret et langt forsvarsskrift for brugen af Saxenda på klinikkens hjemmeside, hvor det bliver beskrevet, at mindre end én procent af klinikkens patienter bliver ramt af bivirkninger ved brug af Saxenda.

Novo Nordisk havde for et par år siden fat i kraven på Skinnyjab, da selskabet i en periode slet og ret klistrede sit eget mærkat oven på Novos Saxenda-penne, så det officielle Novo-logo ikke længere var synligt.

Den praksis fik Novo Nordisk stoppet ved at rasle med den juridiske sabel.

Tusindvis af patienter

Problemet for Novo Nordisk er dog, at man ikke kan stille ret meget op over for klinikker som Skinnyjab, så længe selskabet ikke forbryder sig mod Novos varemærke.

Sagen er nemlig, at Skinnyjab er registreret som en receptudskrivende klinik og derfor har mulighed for at sælge Saxenda som et middel mod vægttab.

Skinnyjab oplyser selv, at selskabet over årene »har hjulpet over 10.000 patienter«.

I et forsøg på at nå ud til endnu flere med sit slanketilbud benytter Skinnyjab sig i særlig grad af britiske kendisser, der deler de glade slankebudskaber på sociale medier.

En af de kvinder, der promoverer slankebehandlinger hos Skinnyjab, er sangerinde og skuespillerinde Kerry Katona, som tidligere har været en del af popgruppen Atomic Kitten.

I et opslag på Instagram i slutningen af december proklamerede hun, at hun med sin slankeindsprøjtning ved hånden ikke længere behøvede at føle skyld over at kaste sig over et større indtag af mad i julen.

Kerry Katona har til flere britiske tabloidmedier fortalt, at hun siden august har tabt over 12 kilo. Den 39-årige kvinde lægger ikke skjul på, at hun bliver betalt for at promovere vægttabsprogrammet fra Skinnyjab.

Hun lægger heller ikke skjul på, at hun selv benytter sig af slankeindsprøjtninger, som altså stammer fra Novo Nordisk.

Gennem det seneste års tid er behandling med slankeindsprøjtninger blevet mere og mere populær i Storbritannien.

Over for den britiske TV-station ITV kritiserede læge og ernæringsekspert Zoe Williams i december, at kendisser bruger og reklamerer for slankeindsprøjtninger, fordi det fremstiller midlerne som en form for mirakelmedicin.

»Personligt synes jeg, at det er uansvarligt og farligt, fordi de foregiver, at man kan opnå enorme vægttab ved at bruge dette stof. Sandheden er bare, at det kan man ikke. Man er stadig nødt til at gå på diæt og træne,« sagde Zoe Williams til ITV.