Novo-topchef slår alarm over fedmeudbrud blandt børn: »Det er en tikkende bombe«

En voldsom stigning i antallet af overvægtige børn og unge kan ende i økonomisk katastrofe for mange lande rundt om i verden. Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen kalder udviklingen en bombe, som kan få voldsomme konsekvenser for sundhedssystemer og samfund.

Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen mener, at en voldsom stigning i antallet af overvægtige og fede børn er at betegne som en alvorlig sundhedskrise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

En hidsig og tilsyneladende ustoppelig fedmeepidemi kan blive en økonomisk kæberasler for en lang række lande i hele verden, hvor antallet af overvægtige børn og unge er steget meget voldsomt.

En større kortlægning af fedmeproblemet, foretaget af Unicef, viser, at antallet af overvægtige børn under fem år har passeret 40 millioner.

Det står også virkelig skidt til for de lidt ældre børn, da mere end 340 millioner børn og unge mellem fem og 19 år ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO kan betegnes som overvægtige eller decideret fede.

Når børn verden over fylder sig med usund mad som fastfood, frostpizzaer og fedtede burgere vil det føre til en eksplosion i antallet af diabetespatienter, som senere dræner de offentlige kasser for penge.

»Det er en tikkende bombe under vores samfund. Vi har behov for, at de her børn og unge får et godt liv og bliver aktive og bidrager til samfundet. Problemet er, at det er en meget stor udgift at behandle overvægt. Den værditilvækst, de overvægtige kunne skabe i samfundet, bliver erstattet af, at de bliver dyrere borgere for samfundet,« siger Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen.

Problemet med fedme er allerede i dag så alvorligt, at omkring hver tredje person i verden kan betegnes som overvægtig. Det bliver dog endnu værre i fremtiden, da antallet af decideret fede voksne mennesker i 2045 kan stige til 1,4 milliarder.

En tidligere fremskrivning har vist, at hvis den spådom bliver til virkelighed, vil verden til den tid få omkring 300 millioner flere mennesker med diabetes i forhold til i dag, hvor omkring 450 millioner personer lever med sygdommen.

Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk

»Hvis man skal være en troværdig virksomhed, så kan man ikke kun have en forretningsmodel, der går på at sælge produkter til sygdomme, som faktisk kan forebygges.«


For Novo Nordisk er det paradoksalt nok langt fra en fordel, at flere hundrede millioner mennesker har direkte kurs mod lige præcis den sygdom, som er hele omdrejningspunktet for den danske medicinalkoncerns milliardforretning.

»Vi sælger medicin til sundhedssystemer, som i forvejen er udfordret i forhold til at løse opgaven. En kunde, der er udfordret, er ikke nødvendigvis en god og vedvarende kunde,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Derfor vil den danske topchef gerne have mængden af potentielle kunder barberet kraftigt ned, så Novo Nordisk med Lars Fruergaard Jørgensens egne ord på den lange bane får et bedre og mere vedvarende grundlag for sin forretning.

»Hvis man ikke har et samfund, der er vedvarende i sin struktur, vil det forringe vores muligheder for at drive forretning. Jeg er ikke i tvivl om, at der stadig vil være et stort marked for os. Men hvis vi kan forebygge og forhindre overvægt blandt børn, vil der fortsat være overskud til at behandle dem, der har allermest behov for det med effektiv medicin, som kommer fra en virksomhed som Novo Nordisk eller en af vores konkurrenter,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Med det udgangspunkt har Novo Nordisk netop indgået et globalt partnerskab med Unicef, der i første omgang fokuserer på overvægt og fedme blandt børn i Latinamerika.

»Hvis man skal være en troværdig virksomhed, så kan man ikke kun have en forretningsmodel, der går på at sælge produkter til sygdomme, som faktisk kan forebygges. Derfor fokuserer vi også på forebyggelse både inden for diabetes og fedme. Det er et ønske om at samarbejde med en partner, der kan komplementere, hvad vi står for i forhold til det fælles mål om at forebygge, at børn bliver overvægtige,« siger Novo-topchefen om samarbejdet med Unicef.

Karen Hækkerup, der er generalsekretær for Unicef i Danmark, kalder den voldsomme forekomst af overvægt og fedme blandt børn for både »alarmerende« og »forfærdelig«.

Hun peger samtidig på, at udviklingen kan få katastrofale konsekvenser for fremtidige generationers mulighed for at få et godt liv.

Der er i dag over 40 millioner overvægtige børn under fem år i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Raul Arboleda/AFP/Ritzau Scanpix.

Om partnerskabet med Novo Nordisk siger Karen Hækkerup:

»Det samarbejde, vi har lavet med Novo, handler om at gøre deres forretning mindre. Det handler nemlig om at forhindre, at børn, som i dag lider af massiv overvægt, ender et sted, hvor de har brug for medicinsk behandling. Vi har samme mission om at få bremset udviklingen i fedme og overvægt.«

Ifølge rapporten »Overcoming obesity: An initial economic analysis« fra det anerkendte amerikanske konsulenthus McKinsey er fedme globalt set årsag til omkring fem procent af alle dødsfald.

Fedme er en meget kraftig risikofaktor for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, kræft og især diabetes.

I rapporten fra 2014 konkluderer McKinsey, at de årlige globale udgifter relateret til fedmeepidemien svarer til omkring 2,8 procent af verdens samlede bruttonationalprodukt – eller et svimlende beløb på mere end 14.000 milliarder kroner.

Det er nogenlunde det samme som de årlige globale udgifter til krig eller rygning.