Se billederne: Droneskibe bliver snart til virkelighed

Glem alt om kaptajn og beredskab, i fremtiden vil ubemandede droneskibe stå for fragten over verdenshavene.

Copyright Rolls Royce plc. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen for få år siden havde sagt, at store fragtskibe snart ville sejle uden mandskab, ville de fleste formentlig ryste på hovedet. Ikke desto mindre er det nu endnu tættere på at være virkelighed. Indenfor ti år vil droneskibe være en del af vores hverdag, skriver The Telegraph.

I fremtiden vil et droneskib blive styret af en kaptajn, som kan sidde hundredvis af kilometer fra skibet. Det sker kun ti år efter, at satellitkommunikationsgruppen Inmarsat sluttede sig til et forskningsprojekt, der havde til opgave at udvikle systemer til at understøtte autonome fartøjer. De autonome skibe vil blive kontrolleret fra kysten, når de ikke navigerer sig selv, og de skal kun i kontrol med landbaserede operatører i nødsituationer.

Fremtidens skibe vil blive revolutionerede. De vil ændre udseende og form. Prototypen vidner om, at vinduer vil blive en mangelvare. Men vinduer vil slet ikke være nødvendigt, for på de nye droneskibe vil der ikke være nogen til at kigge ud af dem. Ligesom droneskibene vil mangle vinduer, vil skibene også være menneskeforladte.

De nye droneskibe skal sejle uden besætning, og på grund at mennesker ikke optager plads, vil droneskibene kunne fragte mere gods. Det bliver dels billigere at fragte på vandet, fordi man kan have mere ombord, men omkostningerne vil også blive væsentligt reduceret, fordi udgifterne til personale forsvinder. Besætningen kan udgøre en tredjedel af et skibs driftsomkostninger, skriver The Telegraph.

En stor del af de nødvendige kvalifikationer til droneskibes teknologi er i dag til rådighed. Det næste skridt er at få det integreret samt udvikle systemer til at drive ubemandede fartøjer, forklarer Rolls-Royce’s president of marine innovation, Oskar Levander, til The Telegraph.