Brug af droner tættere på kommercielt gennembrud

Udbredelsen af droner til kommercielt brug er kraftigt stigende. Det sætter skub i udviklingen af droneløsninger og senest er en ny uddannelse i droneteknologi blevet oprettet på Syddansk Universitet.

ARKIVFOTO: Posten i Schweiz forsøger sig i øjeblikket med drone-levering. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronerne kommer! Med lige dele frygt og fascination er droneteknologiens ankomst efterhånden blevet varslet en del gange. Men som med al ny teknologi er de første fremskridt små. Ikke desto mindre er dronerne faktisk ankommet.

Antallet af erhvervsoperatører, der anvender droner kommercielt, er steget markant det seneste år. Frontløberne blandt landmålere og landmænd anvender allerede teknologien, og udbredelsen er med til at sætte skub i automatiseringen, så de flyvende robotter for alvor kan gavne og skabe god forretning.

EU-Kommissionen vurderer, at droner om ti år vil være en industri med en omsætning på 112 milliarder kroner, så der er mulighed for at tjene penge og skabe job på de flyvende robotter, hvis den danske industri tænker og handler hurtigt. Det mener i hvert fald forskere og branchen selv.

I et europæiske perspektiv står Danmark stærkt. Det vurderer brancheforening for droner, UAS (Unmanned Aircraft System) Denmark, ud fra en analyse lavet af Oxford Research. Analysen fremhæver, at landets universiteter har stor ekspertise inden for den relevante teknologi, og at antallet af erhvervsoperatører siden 2014 er steget fra 12 til knap 100.

»Vi er stadig i en ekstrem tidlig fase i forhold til civilt og kommercielt brug, men de seneste par år er der virkelig mange, der er kommet i gang, og nogle begynder også at kunne have en fornuftig forretning. På samme måde kan vi se, at de store investeringer også så småt begynder at rulle ind,« siger UAS formand Michael Larsen.

Stigningen i den kommercielle anvendelse af droner dækker over små startup-virksomheder, der vil tilbyde droneløsninger, og etablerede selskaber, der ser en fordel i at anvende droneteknologien. Størstedelen af de tilladelser, der bliver givet til kommercielt brug af droner, går til videooptagelse, men også Beredskabsstyrelsen, landmålerfirmaer og landbruget er begyndt at tage teknologien til sig.

»Kigger vi bare fem år tilbage, var der ligesom en ond cirkel, at man ikke rigtig måtte flyve nogen steder, og derfor blev der ikke udviklet noget. I dag er miljøet langt mere positivt indstillet, dronerne er blevet meget mere udbredt, og det sætter gang i udviklingen,« siger Michael Larsen.

Dronekandidater

Som det første universitet i Europa har Syddansk Universitet oprettet en særlig civilingeniøruddannelse med speciale i droneteknologi. Uddannelsen er en overbygning på den allerede eksisterende bachelorgrad i robotteknologi.

»Vi kan overføre rigtig meget ekspertise fra robotteknologien, og det var derfor nærliggende, at oprette droneuddannelsen,« siger Kasper Hallenborg, der er institutleder på den nye uddannelse.

SDU har haft rekordoptag på robotteknologiuddannelsen, og der er således 90 nye studerende, der får mulighed for at specialisere sig i droner senere i deres uddannelsesforløb.

Uddannelsen er projektorienteret, og de studerende vil få en række konkrete opgave, de skal forsøge at løse med droneteknologien. Det er målet, at de studerende en gang om ugen skal afprøve ideerne i luften på det nærliggende testcenter.

I marts åbnede Danmarks første testcenter for droneteknologi nemlig i Odense. Centeret er et såkaldt dronetestfelt, hvor man kan måle nøjagtigheden af dronens avancerede udstyr. Det er brancheforeningen UAS og HCA Airtport i Odense, der står bag det nationale center, som har fået international opmærksomhed.

Selv om Danmark ikke er blandt de føren-de lande inden for luftfartsindustri, findes der virksomheder, der fremstille droner også i Danmark.

»Man behøver ikke være luftfartsnation for at kunne være med. Det er mange andre ting end selve flyveren – det handler også om, hvordan man anvender sensorerne og skaber koncepter,« siger Michael Larsen, der oplever en stor udenlandsk interesse for de danske droneløsninger.

Blandt brancheforeningens medlemmer nyder man den spirende teknologifascination, men foreningens formand er også realistisk omkring, den svære overgang fra fascination til forretning.

»Der er selvfølgelig en masse hype omkring droner lige nu, men vi må også være realistiske og sige, at nogle måske er blevet forblændet af al mediedækningen. Men der begynder bestemt også at være bund i det,« siger Michael Larsen.