Samsungs første Tizen-telefon er klar

Det nye styresystem får mobilpremiere i Indien men vil ligge på alle 2015-modeller af Samsungs fjernsyn som led i et opgør med Googles Android.

Z1 er Samsungs første Tizen-telefon, og den er nu på markedet i Indien. Styresystemet vil ligge i alle nye Samsung-fjernsyn. Foto: Samsung
Læs mere
Fold sammen

Den første smartphonetelefon med mobilgiganten Samsungs nye styresystem, Tizen, er på markedet, og snart ruller samme Tizen ind på alle Samsungs TV-skærme.

Den sydkoreanske elektronikgigant, som både er verdens største producent af mobiltelefoner og TV-apparater, har onsdag lanceret sin første telefon med den selvudviklede Tizen-software, Z1, i Indien, hvor den kan købes for 92 dollars eller 580 kroner. Dermed er startskuddet gået til et begyndende opgør med internetgiganten Googles dominans gennem Android-softwaren, som i dag ligger på 83 procent af alle nye mobiltelefoner i verden.

Tizen rykker ind på 2015-TV

Z1 er en af Samsungs billigste mobiltelefoner. Den har en skærm på fire tommer, er lavet i plastik og har en forenklet brugerflade. Samsung afprøver dermed Tizen, som allerede blev præsenteret for flere år siden, men som ikke hidtil har været i brug. Samsung er i dag den største Android-producent men er træt af at levere skytset til at gøre Google endnu større.

Derfor lancerede sydkoreanerne da også i sidste uge på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i Las Vegas beskeden, at alle 2015-modeller af Samsung-TV vil blive udstyret med Tizen som styresystem til alle de funktioner, der ikke drejer sig om det at se TV.

Dermed håber Samsung at gøre Tizen velkendt, så skiftet til en fremtidig smartphonetelefon med samme styresystem vil forekomme ubesværet. Samsung er også i Danmark det største TV-mærke efterfulgt af Philips og med LG og Sony på en delt tredjeplads.

1.000 applikationer klar

Også de nylige Samsung-smarture i Gear-serien styres af Tizen, og jo større udbredelsen bliver, jo lettere bliver det at få programmører og udviklere til at lave applikationer til systemet - en altafgørende brik, hvis man vil opnå succes. Lige nu har Samsung omkring 1.000 applikationer i sin Tizen Store-netbutik.

Indien er verdens tredjestørste smartphonemarked efter Kina og USA.

Samsung har endnu ikke besluttet, om Z1 skal ud i andre lande.