Forbrugerelektronik: Skarpere, smartere og enklere

Skarpere og mere farveægte TV-skærme, helt ny betjening af fladskærmen, større fokus på bedre lyd, SMSende vaskemaskiner og ultratynde bærbare PCer er, hvad vi kan vente os de kommende måneder. Berlingske rapporterer fra verdens største forbrugerelektronikmesse.

Verdens største TV-producent, sydkoreanske Samsung, benytter nu sit eget Tizen-styresystem i samtlige nye 2015-fjernsyn. De vil alle holde Google ude og selv bestemme, hvordan TVet bliver smart. Foto: Britta Pedersen/DPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er nået til næste trin i gradbøjningen: I år er det smartere og enklere – sidste år var det smart og enkelt. Sådan lyder budskabet fra verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i spillebyen Las Vegas, hvor over 150.000 udstillere, fagfolk og presse hele ugen har forsøgt at danne sig et overblik over mere end 20.000 nye produkter, der lanceres her på få dage. Og smartere bliver det nok, men måske ikke enklere. I hvert fald ikke at vælge.

TV fylder som altid mest. Nye fladskærmsfjernsyn – og enkelte buede – med meget bedre og klarere skærm og langt bedre billeder vil langt om længe nå ned i pris og dermed ind i hjemmene, siger producenterne. I 2015 vil ultra-HD-billedkvaliteten – med fire gange så høj opløsning som dagens fuld-HD – slå igennem, og især sydkoreanske LG satser benhårdt også på at få selve skærmkvaliteten øget og udbredt med OLED-skærme, der både giver skarpere billeder og mere naturtro farver.

3D-TV blev et flop, oversolgt og uden større interesse. Måske på grund af de langt fra kønne men desværre nødvendige briller. Nu er 3D bare en funktion, der følger med det nye fjernsyn. Derfor skal ultra-HD (UHD, som også kaldes 4K) være anderledes, og det vil den nye organisation UHD Alliance af TV- og filmproducenter sikre via et samarbejde om at få indhold i UHD-kvalitet klar. Meget få film og meget lidt TV optages nemlig i UHD, så lige nu skal billederne pumpes kunstigt op – opskaleres – for at udnytte de bedre skærme. I 2015 ventes der solgt over 42 millioner UHD-fjernsyn.

Inde bag skærmen foregår en voldsom kamp for at gøre TVet smart. Alle 2015-fjernsyn vil få nye brugerflader, og de er forskellige fra mærke til mærke. LG lægger det opdaterede styresystem WebOS ind på alle sine fjernsyn, japanske Panasonic har indledt samarbejde med Mozilla om at bruge styresystemet Firefox OS, der også kommer på en række nye mobiltelefoner, og sydkoreanske Samsung, der er verdens største TV-producent, bruger nu sit eget Tizen-styresystem i samtlige nye 2015-fjernsyn. De vil alle holde Google ude og selv bestemme, hvordan TVet bliver smart, mens Sony, Philips og Sharp kører på med Android TV, som ligner Android-telefonerne.

Internetindhold på TV-skærmen i bedre billedkvalitet vil også stille krav til internetforbindelsen. Allerede nu er omkring 50 procent af nettrafikken hos de store TV-distributører YouSee/TDC, Stofa og Waoo video eller film, først og fremmest filmtjenesten Netflix. Med de bedre TV-apparater følger UHD-kameraer og især bedre lyd. Der udvikles intenst inden for hovedtelefoner, trådløse højttalere og løse lydbarer, der giver fjernsynene den lyd, som de ikke selv kan levere, fordi de er så tynde.

Smart-ure, fitness-armbånd og anden teknologi, som man kan tage på, og de mange øvrige ting til det såkaldt smarte hjem er blevet modtaget med et vist forbehold hos forbrugerne. De skal bevise deres nytteværdi.

»Vi har talt om »connectivity« (forbundethed, red.) i flere år. Nu taler man om »Tingenes Internet« og sikkerhed-sikkerhed-sikkerhed. Fase 1 var en masse nyt, som folk skal til at vænne sig til. Nu kommer fase 2, hvor det bliver smartere og simplere. Brugervenligheden er klart i fokus, så alt bliver mere intuitivt at anvende,« siger Laila Kelp Rasmussen, direktør i Branchen Forbrugerelektronik (BFE), der samler de store elektronikproducenter i Danmark.

2015 vil blive et gyldent år for de ultratynde, bærbare PCer, der går under begrebet ultrabook, og som nu kravler ned i pris. Chipgiganten Intel har udviklet en endnu mere kompakt regnemotor med sin Core M-processor. Den knokler uden at udvikle varme, så en blæser er unødvendig. Samtidig sparer den på batteriet og fylder frem for alt så meget mindre, at Samsung som den første stiller med en bærbar PC, der kun er 11,7 millimeter tyk/tynd. Dermed er Apples Macbook Air slået med mere end fem millimeter.

En optur for ultrabook-PCer går ud over tavle-PC-salget, der i forvejen er stagneret. Der videreudvikles dog stadig på livet løs, mens priserne falder. Analysefirmaet Gartner forventer kun en salgsstigning på otte procent i år fra 216 til 233 millioner styk på verdensplan. Ultrabook-salget vil omvendt mere end fordobles de næste par år fra 39 millioner i 2014 over 62 millioner i år til 85 millioner i 2016.

I køkkenet og bryggerset udvikles der også. Køleskabe med dør-i-dør, altså en ekstra indre dør af gennemsigtig plastic, sikrer, at de mest benyttede madvarer står yderst og sparer samtidig energi. Energibesparende ovne i to dæk, hvor ovndøren kan åbnes i fuld højde eller blot halvt, betyder, at man kan lave flere ting samtidig. Vaskemaskiner med indbygget vask foroven, så man kan pletrense, inden tøjet vaskes, og med en minivaskemaskine i en skuffe forneden, når vasketøjet ikke er så omfangsrigt, sparer vand og energi. Og tørretumbleren får en dør, der som et vindue både kan tippes og åbnes. Mange af apparaterne kan desuden kobles på nettet, så man kan få en status på, hvornår vasken er færdig.

Et centralt omdrejningspunkt i det hele er mobiltelefonen. Men det store nye på telefonfronten er sædvanen tro udsat til februars Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona.

LÆS MERE