Professor: Staten bør sige undskyld

Selv om tusindvis af danskere har lidt store tab på grund af den digitale tinglysning, er det usikkert, om de kan vinde en erstatningssag, vurderer ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne bør tænke sig godt om, før de lader domstolene afgøre erstatningsspørgsmålet efter problemerne med det nye digitale tinglysningssystem.

Det mener tidligere professor i erstatningsret ved CBS (Handelshøjskolen i København), Morten Samuelsson, efter at Rigsrevisionen i en rapport har beskrevet indførelsen af det nye digitale tinglysningssystem som et "højrisikoprojekt".

- Når man får sådan en kritik, så kunne man godt som politiker overveje, om man vil være bekendt at lade domstolene ligge i flere år og rode med sagen, siger Morten Samuelsson til Ritzau.

I stedet bør politikerne sige undskyld og sørge for, at de borgere, der er kommet i klemme, bliver kompenseret, mener han.

- Det er så populært at sige undskyld som politiker. Nu er der en chance for at sige undskyld på et område, hvor det også har konsekvenser. Og den eneste undskyldning, der virker i denne her sag, det er en lov, der giver erstatning til de mennesker, der har lidt tab og skade på grund af en politisk beslutning om at indføre et nyt tinglysningssystem, siger Morten Samuelsson.

Hvis det bliver domstolene, der skal afgøre, om de mange boligejere har krav på erstatning, så er det ifølge Morten Samuelsson meget usikkert, hvad sagen ender med.

- Det er ikke overraskende, at boligejerne og deres advokater føler, at de med Rigsrevisionens rapport har fået vind i sejlene, men man skal huske på, at når det drejer sig om en offentlig virksomhed, så lægger domstolene undertiden en anden standard for, hvor meget der skal til, for at der er begået ansvarspådragende fejl, siger Morten Samuelsson og tilføjer:

- Det har noget at gøre med, at offentlig virksomhed er til vores alles gavn.