Omstridt overvågning blødes op

Aflytning af telefonsamtaler og elektronisk post må udsættes af frygt for manglende politisk flertal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En omstridt lov, der skulle tillade myndighederne at aflytte telefonsamtaler og læse elektronisk post, er blevet udsat i den svenske Riksdagen af frygt for, at for mange politikere ville bryde med partilinjen og stemme imod.

Loven skulle have været til afstemning i dag til morgen, onsdag, men nu vil der blive sikret en større kontrol med aflytningen, ligesom svenskerne skal have bedre beskyttelse af privatlivets fred. Det svenske datatilsyn og en særlig komité i Riksdagen skal frem til 2011 overvåge, hvordan loven anvendes.

Muligvis vil det ændrede lovforslag blive forelagt senere onsdag, ellers skal der stemmes om det torsdag. Forslaget omfatter al elektronisk post samt telefonsamtaler til og fra udlandet. Al elektronisk kommunikation, som passerer Sveriges grænser, vil blive gennemsøgt efter særlige nøgleord og mønstre.

Danskerne overvåges allerede

Siden 15. september sidste år er alle danskernes telefonsamtaler, alle beskeder og al brug af Internet blevet registreret som del af den såkaldte antiterrorpakke, der skal forhindre terrorangreb. Politiets Efterretningstjeneste skal kunne få oplysningerne med en times varsel.

Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken.

Et dokumentarprogram på svensk TV afslørede forleden, at den svenske efterretningstjeneste gennem ti år i hemmelighed har overvåget telefonsamtaler og brugen af Internet. Det har medført en storm af protester til politikerne.