Også Schweiz kræver nu skat af Google

Google, Amazon, Apple og andre multinationale selskaber skal betale skat ved kasse et, mener stadig flere europæiske lande, som føler sig snydt.

Bag den idylliske alpeidyl gemmer sig store skatteopgør. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Schweiz strammer nu garnet om multinationale selskaber og kræver, at Google betaler mere i skat. Også de franske skattemyndigheder har et greb i nakken på internetgiganten.

Schweiziske medier skriver, at skattevæsenet har meddelt Google, at man ønsker at drøfte skattebetalingerne. Det ses som en stramning af holdningen over for multinationale selskaber, som typisk har nedbragt deres skat ved at lægge deres hovedsæder i lavskattelande. Googles største kontor uden for hjemlandet USA ligger i Zürich i Schweiz, men trods det modtager Schweiz »praktisk talt« ingen selskabsskat fra internetgiganten, skriver avisen Tages-Anzeiger med anonyme kilder som base.

Brasiliansk mineselskab bøjer sig

EU presser også Schweiz, der traditionelt er et skattely, for at sikre, at multinationale selskaber ikke får lov at slippe for skattebetalingerne.

Schweiz er ikke medlem af EU, men de enkelte kantoner - delstater - har ofte lavet givtige aftaler med store selskaber for at få dem til at lægge hovedsædet netop dér.

Drøftelserne med Google kommer, efter at de schweiziske skattemyndigheder netop har indgået aftale med verdens største mineselskab, det brasilianske Vale, om at betale 212 millioner francs (1,26 milliarder kroner) i en skattesag, der rækker tilbage til 2006.

Fransk minister: Alle internetgiganter skal undersøges

Også i Frankrig er myndighederne begyndt at slå hårdt ned på skattesager. Her er en undersøgelse af Google og internetboghandelen Amazon sat i gang. Frankrig mener, at internetselskaberne forsøger at undgå at betale skat, og derfor har industriminister Arnaud Montebourg besluttet at gå efter dem for at få inddraget skat for adskillige år.

Alle internetgiganterne vil blive undersøgt, siger ministeren uden at ville uddybe det.

Den franske regering drøfter netop nu, hvordan de franske skatteregler kan strammes op, så netop internationale netselskaber ikke slipper af sted med minimale skattebetalinger.

Det franske skattevæsen har siden juni 2011 officielt undersøgt Googles forhold efter en ransagning på Googles kontorer i Paris.

Amazon modtog i november 2012 et krav fra Frankrig om indbetaling af 1,39 milliarder kroner i efterskat.

Den britiske avis, The Sunday Times, beskrev forleden, hvordan amerikanske Apple angiveligt sender tæt på en milliard dollars i skattely hver uge. Sammenlagt skal Apple på den måde have gemt 94 milliarder dollars - eller 520 milliarder kroner - væk. Apple betaler ifølge avisen kun 1,9 procent af overskuddet i skat i de lande uden for USA, hvor Apple har kontorer.