Google stolt af skatteunddragelse

Bestyrelsesformand Eric Schmidt provokerer og hoverer over at have undgået at betale 23 milliarder kroner i britisk skat.

Googles bestyrelsesformand, Eric Schmidt (i midten), kæmper sine kampe. Sidst i oktober var han på besøg hos den franske præsident, François Hollande, i Paris for at forsøge at undgå, at søgemaskinerne skal betale for det indhold, som de suger fra avisernes netsteder og præsenterer i nyhedsoversigter. Arkivfoto: Rémy de la Mauviniere, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google er stolt af, at internetgiganten har undgået at betale over 23 milliarder kroner i skat i Storbritannien ved at udnytte, at Googles europæiske hovedkontor ligger i Irland.

Det siger Googles tidligere topchef og nuværende bestyrelsesformand, Eric Schmidt, i et interview med det britiske dagblad The Independent.

Heri bekræfter han, at Google ikke har nogen intention om at betale mere britisk skat end de 55 millioner kroner, som sidste år blev lagt i selskabsskat.

»Jeg er meget stolt af den struktur, som vi har opbygget,« siger Eric Schmidt i vanligt provokerende stil og understreger, at Google overholder den lokale lovgivning.

Det kaldes kapitalisme

Han siger samtidig, at Google ikke vil undlade at benytte mulighederne for at kunne spare mange penge i de lande, hvori selskabet arbejder.

»Det kaldes kapitalisme. Vi er stolte kapitalister. Jeg er ikke spor i vildrede om det,« siger han til avisen og afviser, at Google kan finde på frivilligt at betale ekstra skat, sådan som kaffekæden Starbucks har indvilget i at gøre efter voldsom kritik.

»Der er masser af fordele ved at være i Storbritannien. Det er rigtigt godt for os, men at gå tilbage til aktionærerne og sige »Vi så på 200 lande men fik medlidenhed med det britiske folk, så vi må hellere betale lidt mere«, den slags er der sandsynligvis en lov imod,« siger Eric Schmidt.

IT-selskaber i internationalt søgelys

Den britiske regering tager ikke sagen lige så let. Skatteminister George Osborne vil rejse spørgsmålet i G8-landene og vil også blive undersøgt i OECD.

Eric Schmidts udtalelser har også fået hårene til at rejse sig på mange britiske parlamentarikere, som kalder ham »arrogant«.

Flere andre europæiske lande er også i gang med at undersøge multinationale selskaber, navnlig inden for IT-verdenen, for forsøg på skatteunddragelse.