Frankrig kræver skat fra Google

De franske myndigheder mener at have gode beviser på, at internetgiganten har forsøgt at snyde i skat, siger minister.

Den franske budgetminister Jérôme Cahuzac lod forstå, at Frankrig mener at have gode beviser mod Google, da han holdt pressemøde om »kampen mod skatteunddragelse«, som der står på skiltet. Foto: François Guillot, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrig er nu klar til at trække internetgiganten Google i retten for at unddrage sig skat ved at lade indtægter gå via Googles irske hovedkontor.

Den franske budgetminister, Jérôme Cahuzac, forhandler i øjeblikket med Google om at få tilbagebetalt skatter og mener at have »overbevisende« beviser.

Lavere skatter i Irland

De franske skattemyndigheder har siden 30. juni 2011 undersøgt, om Google har unddraget sig fransk beskatning ved at lade franske annoncører betale regningerne til Googles europæiske hovedkontor i Irland, hvor skatterne er lavere, fordi Irland gennem mange år har forsøgt at tiltrække udenlandske virksomheder. Myndighederne ransagede på den dato Googles tre kontorer i Paris og beslaglagde både computere og papirer, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge det normalt velinformerede satiriske ugemagasin Le Canard Enchaîné har den franske stat krævet en milliard euro - 7,4 milliarder kroner - betalt tilbage, men forlydender vil vide, at beløbet måske er helt oppe på 1,7 milliarder euro.

Google, som er verdens største søgemaskine, har nægtet at have snydt i skat og har lovet at samarbejde med myndighederne. Googles franske afdeling omsatte i 2010 for 68,7 millioner euro, hvilket er de senest tilgængelige regnskabstal. Internetgiganten betalte to millioner euro i skat af overskuddet på 4,4 millioner euro.

Klar til retssag

Jérôme Cahuzac, som ikke nævner Google ved navn men blot refererer til en »søgemaskine«, lod på en pressekonference tirsdag forstå, at den franske regering er klar til at trække Google i retten, hvis ikke der opnåes en aftale nu.

Skattemyndighederne arbejder på at bevise, at Google omsætter så meget i Frankrig, at der skal lægges skat i Frankrig, selv om EU har regler om fri handel, som betyder, at virksomheder frit kan sælge til et EU-land fra et andet.

»Beviser viser en forretningsaktivitet i Frankrig, som er uomtvistelig,« sagde Jérôme Cahuzac.

Også i Storbritannien og Tyskland er skattemyndighederne i færd med undersøgelser af, om internationale selskaber forsøger at unddrage sig national skat. Frankrig har også kik på internetboghandelen Amazon.