Officiel undersøgelse af giftsag

Arbejdsskadestyrelsen skal tjekke helbredet hos både nuværende og tidligere medarbejdere hos LM Wind Power. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er »dybt bekymret«.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) kalder undersøgelsen den mest omfattende af sin slags siden kviksølvskandalen i Grindsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af medarbejdere udsat for giften styren hos LM Wind Power får nu en stor undersøgelse af virkningerne på deres helbred.

En taskforce sammensat af specialister fra Arbejdsskadestyrelsen skal hurtigst muligt helbredstjekke både nuværende og tidligere ansatte for at se, om de har fået skader af at arbejde med styren – et opløsningsmiddel kendt for at kunne give bl.a. hjerneskader og hudsygdomme og under mistanke for at give kræft. Undersøgelsen skal samtidig vise, om medarbejderne er mere syge end alle andre.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) kalder undersøgelsen den mest omfattende af sin slags siden kviksølvskandalen i Grindsted.

»Ikke siden sagen om Grindstedværket har vi mig bekendt gennemført en sådan undersøgelse. Jeg er dybt bekymret over, at noget tyder på, at ansatte på LM Wind Power er blevet syge af deres arbejde,« siger hun.

Undersøgelsen kommer, efter at 20 medarbejdere er stået frem i Berlingske og har fortalt om at vågne op til lagner farvet gule af styren, vejrtrækningsbesvær, betændte bylder og diaré. Samtidig har en aktindsigt hos Arbejdstilsynet dokumenteret 35 påbud for farlige styrendampe på LM Wind Power siden 1995 – heraf syv alene sidste år.

»Vi må til bunds i den her sag. Hvis man er berettiget, vil man også få en erstatning,« siger Inger Støjberg.

Undersøgelsen skal ske i samarbejde med medarbejdernes fagforeninger. LOs næstformand, Lizette Risgaard, glæder sig:

»Ingen skal arbejde under groteske vilkår, som Berlingske har dokumenteret. Når Arbejdstilsynet giver så mange påbud vedrørende kemikalier, er det i alles interesse – også LM Wind Power – at få klarlagt det her.«

Samtidig siger LOs næstformand, at der findes andre produktionsmetoder end at bruge giftigt styren.

»Dem bør LM skifte til med det samme,« siger Lizette Risgaard.

LM Wind Power støtter undersøgelsen ifølge kommunikationschef Helle Larsen Andersen:

»Vi hilser naturligvis ministerens tiltag velkomment og medvirker med hjælp, i det omfang vi kan.«