Ny aftale giver danske fiskere lov til at fange mere

Både fiskere og minister glæder sig over aftale om næste års fiskekvoter, som netop er forhandlet på plads i EU.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag aften blev EUs fiskeriministre og EU-Kommissionen enige om næste års fiskekvoter.

Fiskeriminister Dan Jørgensen (S) er tilfreds med aftalen, som han betegner som god for både fiskere og miljø. Han hæfter sig ved, at aftalen giver de danske fiskere lov til at fange mere.

»Det har været hårde forhandlinger, hvor jeg har lagt mig i selen for at skaffe størst mulige fiskekvoter til danske fiskere – fisk som vel at mærke er fanget bæredygtigt. Aftalen viser, at vækst og miljø ikke er en modsætning, men derimod hinandens klare forudsætning,« siger han i en pressemeddelelse.

Kommissionen har ifølge Dan Jørgensen gennem de seneste måneder skabt usikkerhed ved at sætte spørgsmålstegn ved de nuværende regler for bifangst. Denne usikkerhed er nu ryddet af banen.

»Det ville have kostet de danske fiskere en milliard kroner, hvis Kommissionen havde holdt fast i forslaget, der havde gjort det praktisk umuligt at fiske brisling, tobis og sperling næste år. Som en ekstra fjer i hatten får fiskerne også større kvoter på vigtige arter næste år,« siger Dan Jørgensen.

Danmarks Fiskeriforening glæder sig over, at en række kvoter stiger næste år.

»Industrifiskeriet er meget vigtigt for ikke blot fiskerne, men i høj grad også for de fiskeriafhængige erhverv rundt omkring havnene og dermed for fastholdelsen af arbejdspladser i yderområderne,« siger formand Svend-Erik Andersen.