Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kommer du til Malaysia, Singapore eller andre eksotiske lande i Sydøstasien, kan du ofte møde Jacob Thoisen.
Han er administrerende direktør i den succesrige danske ingrediensvirksomhed Palsgaard ved Juelsminde. Et af dansk fødevareindustris temmelig ukendte vækstselskaber, der for tiden – efter mange års kraftig vækst i Asien – oplever sit store eventyr på de kanter.
»Vi har været i Asien i 16 år. Det har udviklet sig til, at vi nu har minifabrikker i Singapore lige fra en chokoladefabrik til et mejeri og et bageri, hvor kunderne kan komme og sammen med vores teknikere udvikle recepter til deres fødevareprodukter. Laboratorierne er simpelthen fundamentet for vores asiasiske forretninger,« siger en glad topchef i Palsgaard, der i denne uge bl.a. har været med på fødevareminister Dan Jørgensens og danske virksomheders fødevarefremstød i Sydkorea og Kina.
Med en tydelig tilstedeværelse, dvs. salgskontorer og rejsende sælgere i ASEAN-landene samt Sydkorea og Kina, har den jyske ingredienskoncern i løbet af en årrække formået at opbygge et kendt brand.
For at støtte de store globale kunder i fødevarebranchen, først og fremmest Mars, Nestlé og Unilever, har Palsgaard for godt et år siden i Malaysia taget verdens mest moderne emulgatorfabrik til over 200 mio. kroner i brug.
Palsgaards succes
Palsgaard er en koncern, der oplever høj vækst, ja, det store eventyr i Asien. Det er noget, de kan lide i toppen af Dansk Industri, DI. Her appellerer Ole Linnet Juul, direktør i DIs fødevaresektion, DI Fødevarer, til danske fødevare- og ingrediensvirksomheder om at kende deres besøgelsestid og udnytte mulighederne i Asien. Jacob Thoisen fortæller med en blanding af jysk beskedenhed og stolthed i stemmen over, hvad hans virksomhed har formået at gøre i Asien.
»Da vi så, at vores forretning voksede i Asien, blev vi i ledelsen enige om, at vi måtte have produktion dér. Hvis kunderne skulle have leverance fra vores fabrikker i Danmark og Holland, gik der typisk fire uger, før containerne med leverancer var fremme. Fra den nye fabrik kan vi nu i gennemsnit levere produkter til kunderne inden for seks til syv dage i den asiasiske region. Det er et kæmpeskridt i kundeservice,« mener Jacob Thoisen.
Palsgaard med sine omkring én mia. kroner i årlig omsætning er en del af den vidtfavnende danske fødevareindustri, der sidste år eksporterede for knap 110 mia. kroner, men også har investeret flittigt rundt om i verden. Ikke mindst i Asien sådan som den jyske ingredienskoncern har gjort det.
Gennem de seneste mange år har Palsgaard haft en tocifret årlig vækst i Asien på både bund- og toplinjen. I dag er Asien ifølge direktøren en væsentlig og voksende del af forretningen. Af palmeolie fra først og fremmest Malaysia producerer Palsgaard de såkaldte emulgatorer, der binder olie og vand sammen, men selskabet producerer også stabilisatorer.
Ingredienserne bliver solgt til produktion af fødevarer. Emulgatorer indgår i f.eks. yoghurt, chokolademælk, kager, margarine, sojamælk og chokolade. Som noget helt nyt er Palsgaard gået ind i produktion af grønne emulgatorer til fremstilling af plast til emballage. 98 procent af koncernens salg sker uden for Danmarks grænser. Ingredienserne fra fabrikken i Malaysia bliver som nævnt solgt til store kunder på det boomende asiasiske marked.
»De store kunder forlanger, at man kan servicere dem og levere råvarer hurtigst muligt, hvad enten det er i Asien, Sydamerika eller Europa, hvor vores store markeder ligger. I mange år lå størstedelen af vores produktion i Danmark. Men for fem år siden blev det ganske tydeligt for os, at væksten jo foregik i Asien. Her vil befolkningen over de næste 35 år stige med mere end én milliard mennesker. I landene i Sydøstasien vokser middelklassen stærkt, og middelklassen køber mere færdiglavet mad. Det skal vi naturligvis kunne levere ingredienser til,« understreger Jacob Thoisen.
I denne uge var Jacob Thoisen sammen med fødevareminister Dan Jørgensen (S) og DI Fødevarers direktør Ole Linnet Juul på et dansk erhvervsfremstød i bl.a. Sydkorea, der også er et af fødevareindustriens store vækstmarkeder. F.eks. indgår Palsgaards ingredienser i sydkoreansk chokoladeproduktion. Udover chokolade indgår firmaets ingredienser også i produktion af iscreme og kager i dette land. Flere af de største koreanske producenter vil gerne have danske leverandører. Udover Palsgaard er det eksempelvis giganter som Dupont, der for et par år siden købte Danisco, og olieproducenten Aarhus Karlshamn, AAK.