Ingen EU-krisehjælp i sigte for danske svineavlere

Den russiske boykot af fødevarer fra EU udløser milliardtab i den danske svinebranche. Europa-Kommissionen har dog ikke planer om at give branchen krisehjælp.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa-Kommissionen har ikke planer om at indfri Danmarks ønske om økonomisk krisehjælp til svineproducenterne. Det skriver Jyllands-Posten.

På grund af Ruslands boykot af EU-fødevarer lider de danske svineavlere og slagterier milliardtab, som ventes at løbe op i fire milliarder kroner i år. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har derfor opfordret EUs landbrugskommissær, Phil Hogan, til at indføre økonomisk støtte til oplagring af svinekød.

Kommissæren har endnu ikke formelt besvaret ministerens henvendelse. Men i et skriftligt svar til Jyllands-Posten oplyser hans departement, at der ikke er planer om at indføre støtte til oplagring af svinekød.

»Priserne faldt markant i september og oktober, men er nu stabiliseret. Hvis man indfører støtte til oplagring af svinekød, vil det medføre to ting: På kort sigt vil det fjerne en del af presset på markederne, men på længere sigt vil til det skabe et fornyet pres, når kødet om tre til fem måneder frigives fra lagrene,« lyder en del af svaret.

Desuden afvises krisestøtten til svineproducenterne med forklaringen, at en tilpasning af udbuddet af svinekød »er den eneste vej til at genskabe en bæredygtig markedsbalance.«

Afslaget bliver mødt med skuffelse og undren i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

»Det er helt uanstændigt, at EU-Kommissionen afviser at støtte svinesektoren, som står tilbage med regningen for det storpolitiske spil mellem EU og Rusland,« siger formand Martin Merrild til Jyllands-Posten.