Novos milliard-sællert får opbakning i USA

Ligesom i Europa har sundhedsmyndighederne i USA ikke fundet bevis for, at moderne insuliner som Victoza øger risikoen for kræft.

Novo Nordisks lægemiddel mod type 2-diabetes Victoza har været udner mistanke for at øge risikoen for kræft i bugspytkirtlen, men den risiko kan hverken de europæiske eller amerikanske sundhedsmyndigheder bekræfte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>De amerikanske sundhedsmyndigheder FDA er enige med deres europæiske kolleger fra EMA om, at der indtil videre ikke kan spores forhøjet risiko for kræft i bugspytkirtlen ved brug af såkaldte GLP 1-lægemidler (GLP-1-analoger og DPP-4-hæmmere, red.), der blandt andet inkluderer Novo Nordisks storsælgende produkt i klassen - Victoza.

Det skriver Pharmalive.

FDA har foretaget undersøgelser af GLP-1-baserede midler, herunder Novo Nordisks Victoza og amerikanske Bristol-Myers' Byetta og Bydureon, efter at en forskergruppe fremlagde studier, der antydede en sammenhæng mellem brugen af lægemidlerne og betændelse i bugspytkirtlen, der potentielt kan udvikle sig til kræft.

Undersøgelserne har dog ikke fundet noget bevis for, at GLP-1-lægemidlerne skulle øge risikoen for kræft.

Dermed lægger de amerikanske myndigheder sig op ad EMA's (det europæiske lægemiddelsagentur, red.) udmelding fra sidste uge.

- FDA tilslutter sig EMA's konklusioner vedrørende de potentielle effekter på af GLP-1-baserede behandlinger på bugspytkirtlen, skriver FDA ifølge Pharmalive i en meddelelse.

De amerikanske myndigheder vil dog følge fortsatte studier af data for kræft i bugspytkirtlen på vegne med EMA, der i sidste uge kunne fortælle, at to uafhængige studier af bivirkningerne med GLP-1-baserede lægemidler er undervejs, og resultatet af det første, der er finansieret af Europa-Kommissionen, ventes at blive præsenteret i foråret 2014.

- FDA's gennemgang vil blive fortsat, da der bliver samlet data for betændelse og kræft i bugspytkirtlen i forbindelse med forsøg med hjerte-kar-tilfælde ved brug af denne type lægemiddel, skriver FDA ifølge hjemmesiden i en meddelelse.

De undersøgte midler i klassen omfatter blandt andre: Victoza (Novo Nordisk), Byetta og Bydureon (Bristol-Myers Squibb), Lyxumia (Sanofi og Zealand Pharma), Januvia og Janumet (Merck), Tradjenta (Boehringer Ingelheim) og Galvus (Novartis).