Lettelse over EU-frifindelse af Novo-middel

Ledeord. De europæiske myndigheder frifinder umiddelbar Novo-midlet Victoca for alvorlige bivirkninger. Men forude venter flere undersøgelser.

Victoza virker ved at stimulere frigørelsen af insulin og hæmme frigørelsen af glucagon. Her er det Novo Nordisks fabrik i Kalundborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tyder ikke på alvorlige bivirkninger fra Novo-middel Victoza mod sukkersyge, vurderer de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA, der varsler yderligere undersøgelser. Det sker efter succesmiddelet Victoza fra flere sider har kædet sammen med øget risiko for kræft i bugspytkirtlen.

De europæiske sundhedsmyndigheder har ikke fundet dokumentation for bivirkninger af behandling med de såkaldte GLP-1-analoger, herunder Novo Nordisks storsælgende produkt i klassen, Victoza.

”Det er meget vigtigt, at den øverste sundhedsmyndighed i Europa siger, at baseret på de nuværende data er der ikke bekymringer. Usikkerheden er meget lille nu, men det er naturligvis baseret på de tilgængelige data, der er i dag,« siger Michel Novod, aktieanalytiker fra Nordea.

Victoza er helt central i Novo Nordisks vækstplaner, blandt andet fordi produktet muligvis også kan anvendes mod overvægt. Det er tidligere blevet anslået, at op mod 100 mia. kr. af den danske medicinalkoncernens markedsværdien udgøres af forventningerne til produktet.

I både Berlingske og i det ansete lægetidsskrift British Medical Journal har en forskergrupper tidligere fremlagt studier, der antydede en sammenhæng mellem brugen af lægemidlerne og betændelse i bugspytkirtlen, som potentielt kan udvikle sig til kræft.

»Man kan aldrig forudse, om der popper en bivirkning op, men ud fra hvad vi ved i dag, er der meget lidt usikkerhed. Det er en af de mest studerede produktklasser rent dyremæssigt, og det er meget sandsynligt, at FDA kommer til samme endelige konklusion som EMA,” siger Michel Novod og henviser til de amerikanske sundhedmyndigheders undersøgelser.

De europæiske sundhedsmyndigheder understreger, at konklusionen er baseret på de data, som er tilgængelige i øjeblikket. EMA oplyser, at der vil komme flere undersøgelser.

»Med hensyn til kræft i bugspytkirtlen indikerer data fra kliniske studier ikke en øget risiko ved disse lægemidler. Gruppen af hændelser er dog for lille til at drage endelige konklusioner. På grund af deres virkningsmekanisme er der stadig nogle usikkerheder i forhold til den langsigtede effekt af disse lægemidler på bugspytkirtlen, og mere dataindsamling er undervejs,« skriver EMA.

Tidligere på sommeren har Novo Nordisk selv fremlagt data. De viste, at der ikke var en sammenhæng mellem brugen af Victoza og kræft.

”Vi er meget glade for konklusionen fra EMA om, at de ikke har fundet en forøget risiko for bivirkninger i bugspytkirtlen. Det svarer til, hvad vi selv har sagt om Victoza og er på linje med det, man nåede frem til ved en høring i USA i juni,« siger kommunikationsdirektør Mike Rulis.

De såkaldte GLP-1-baserede lægemidler er en vigtig behandlingsform af type 2-diabetes. GLP-1-midler bliver kaldt fremtidens behandling af type 2-diabetes. Markedet for GLP 1 er i øjeblikket på omkring 6 pct. af hele markedet for diabetesbehandling, hvilket svarer til 16-17 mia. kr. Markedet ventes at vokse langt mere end det generelle diabetesmarked.

Aktier i Novo Nordisk steg i går 0,91 pct. til kurs 940,50.